Az orosz rendőrség otthonukban keresett fel újságírókat, akik tudósítottak a legutóbbi Navalnij-féle tüntetésről

külföld
2021 április 28., 04:52

Alekszej Korosztelev orosz újságírót kedd reggel keresték fel otthonában a rendőrök, hogy közöljék, vádat emeltek ellene, mert egy engedély nélküli tüntetésen vett részt április 21-én. Korosztelev egy független orosz tévé, a Dohzd riportere, és április 21-én tudósított arról a tüntetésről, amit Alekszej Navalnij támogatói szerveztek meg több orosz városban is.

A két rendőr mutatott is neki egy felvételt, amin szerintük ő volt látható. A riporter ugyanakkor tagadja ezt, mint mondja, ugyan jelen volt a tüntetésen, de egész nap egy sárga megkülönböztető mellényt viselt, amin a sajtó felirat is olvasható volt. A rendőrök ennek ellenére előállították a férfit, aki még a nap folyamán távozhatott, de április 30-án meg kell jelennie a bíróság előtt.

Rendőrök állítanak elő egy tüntetőt április 21-én
photo_camera Rendőrök állítanak elő egy tüntetőt április 21-én Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Mint a Meduza írja, nem ő volt az egyetlen újságíró, akit elővettek a rendőrök a tüntetés után: az Echo Moszkva rádióadó tudósítóját, Oleg Ovcsarenkót is felkeresték a rendőrök. A rádió főszerkesztője szerint munkatársuk a szerkesztőség megbízásából volt jelen a tüntetésen, és dolgozott ott, a rendőrök szerint ugyanakkor nem volt nála sajtóigazolvány.

Szintén otthonában keresték fel a Meduza moszkvai tudósítóját, Kristina Safonovát, őt a belügyminisztérium egy képviselője is meglátogatta. Hogy mit akartak tőle a rendőrök, az egyelőre nem derült ki, mert a helyszínen tartózkodó rendőr elmondása szerint ezt ő maga se tudta. De a rendőr a látogatás közben beszélt a felettesével telefonon, majd távoztak. Annyit közöltek vele, hogy majd telefonon fogják keresni.

Kedden Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta, hogy elképzelhető, hogy a hatóságok azért keresnek fel újságírókat, mert az április 21-ei tüntetésen azonosítottak egy férfit, akinél volt ugyan újságíró-igazolvány, de valójában nem volt újságíró. Peszkov ugyan nem árult el részleteket, de a Dohzd értesülései szerint Denis Kabakovról lehet szó, aki a Navalnij-csapat szentpétervári irodáját vezeti, és akit az orosz állami hírügynökség szerint úgy vettek őrizetbe április 21-én a rendőrök, hogy a férfi egy sajtós mellényt viselt, és nála volt a Dohzd egy sajtóigazolványa is.

Április 21-én Navalnij mellett tüntettek több orosz városban is, a rendőrség több mint 2000 embert vett őrizetbe.