„Soha ne lehessen idegeneké” – ezzel magyarázta egy fideszes képviselő, hogy miért kellett NER-es alapítványokba átjátszani az ország közvagyonát

bűnügy
2021 április 28., 04:25

Kedden szavazta meg a parlament fideszes többsége (pár „független” képviselő támogatásával), hogy a magyar közvagyon egy jelentős szeletét alapítványok számára adják tovább. Arról, hogy ez miért jelenti Magyarország megrövidítését, nemrég hosszabban is írtunk.

A parlament döntése értelmében 32 alapítvány kapott jelentős állami vagyonelemeket, többek között a közel teljes felsőoktatást is ilyen formába szervezte ki a NER, de mellette egyéb, sokmilliárdos közvagyonnal kitömött alapítványok is létrejöttek. Ezek kuratóriumait teletöltötték fideszes káderekkel, a jövőben pedig az alapítói jogok átszállnak majd az alapítványokra, így a későbbi kuratóriumi tagokról már nem a kormány fog dönteni, hanem a NER által odaültetett személyzet.

Azzal kapcsolatban, hogy miért volt szükség az állami tulajdon ilyen léptékű privatizálására, Hubay György fideszes képviselő adott tömör összefoglalót Facebook-oldalán. Mint a 24.hu írja, Hubay kedd este, a szavazás után ennyit írt ki oldalára:

„Sok esetben a Fidesz – KDNP kormány által visszaszerzett nemzeti vagyon egy részét az alapítványi gazdálkodásba adtuk, hogy már soha ne lehessen idegeneké”