„Nonszensz, hogy előbb lehet maszk nélküli tömegrendezvényt tartani, mint esküvőt”

járvány
2021 április 29., 12:41

„Én már próbálkoztam minden létező helyen, Novák Katalin családügyi miniszternél, Gulyás Gergelynél, Szentkirályi Alexandránál, az operatív törzsnél, Orbán Viktor kabinetirodájánál, de sehonnan nem jött válasz” – írta nekünk Andrea, egy magát csalódottnak és dühösnek nevező menyasszony, hozzátéve, hogy szerinte a magyar menyasszonyok közül sokan már "lázadásközeli hangulatba" kerültek, miután a kormány pontosította, hogy milyen újabb lazításokat vezetnek be, miután elértük a 4 millió beoltottat.

Az új kormányrendelet szerint négymillió beoltott után a védettségi igazolvánnyal rendelkezők a kulturális és sportrendezvényeken akár maszk nélkül is részt vehetnek, ezek a lazítások azonban továbbra sem vonatkoznak a családi és magánrendezvényekre, így az esküvőjükre készülők továbbra sem tudták, tarthatnak-e lagzit, és azon hány ember vehet részt.

Temetésre is elmehet 50 hozzátartozó, csak esküvőre nem

„Egyszerűen nonszensz, hogy előbb lehet tömegrendezvényt tartani - persze azt is maszk nélkül - mint egy családi eseményt, miközben a kormány döngeti a mellét, hogy milyen családcentrikusak, és marha nagy keresztények hazája vagyunk.”

„Egyszerűen képtelen vagyok azt megérteni, hogy egy családi esemény, ahol 60 olyan ember összegyűlik, akiből kb. 56 oltva van vagy kiskorú, miért veszélyesebb, mint az, ami a belvárosban zajlik. Közben meg ha jól megnézzük, a templomokba a papok 50 embert beengednek esküvőre, de a hivatalban már csak 10-en lehetünk. Újfent nonszensz az egész. Temetésre is elmehet 50 hozzátartozó, csak esküvőre nem” – mondta Andrea, aki hozzátette, hogy szerinte „ha ilyen családcentrikusak vagyunk, meg kéne érteni, hogy nem csak arról van szó, hogy a házasulandók egy-két éven át szervezkednek, hanem hogy a család is ugyanúgy izgul és készülődik”.

A dühös menyasszony azt is kifejtette, hogy a kialakult helyzetet azért sem érti, mert ha egy pár vagy egy család most bemegy egy étterembe, ott „simán leülhetnek a teraszon” védettségi igazolvány nélkül is, de ha ezt esküvő címszó alatt tennék meg, „az már nem oké”. „Legalább valami értelmes, logikus és elfogadható magyarázatot kapnánk arra, hogy 500 ember a Deák téren miért bulikázhat együtt maszk nélkül, ha mi hatvanan nem ünnepelhetünk esküvőt.”

„A májusi esküvőkkel egészen április 26-ig kivártunk, hogy akkor most hogy lesz. Persze már beszéltünk B-opciókról, hogy milyen helyszínre lehet átrakni, de még csak most kerültek át, mert mindenki arra számított, hogy az újabb lazítások hoznak egyfajta enyhítést a rendezvényszféra számára is, aztán nem így lett” – ezt már egy esküvőszervező nyilatkozta a 444-nek, hozzátéve, hogy a tavalyi évből tanulva az idénre szervezett esküvőkre kötött szerződésekbe már mind bekerült a vis maior helyzetre vonatkozó pont.

Az esküvőszervező arról is beszélt, hogy nagyon nehéz abban élni, hogy semmilyen kommunikáció nincsen: „Mondjuk kommunikáció sosem volt a kormány részéről rendezvények irányába, úgyhogy nemcsak a menyasszonyok mérgesek, de a szakmában is mérgesek, mert bizonytalanság van.”

Majd az ötmillió beoltottnál

Egy másik menyasszony, Zsófia a 444-nek azt mondta, az ő esküvőjük elvileg május 29-én lenne, és most arra várnak, hogy „szeretett kormányunk esetleg 4,5 millió beoltottnál vagy pünkösddel valamit felold”. Ők a tervezett esküvő létszámán még „csak-csak” változtatnak, ha kell, de a helyszínen már nem tudnak, ahhoz kevés az idő.

„Nagyon rosszul érint ez a bizonytalanság, hogy szervezzük, lehet a semmit. Illetve ami kimondottan bosszant, az a logikátlanság, hiszen a teraszok lehetnek tömve, oltott és oltatlan emberrel vegyesen, maszk nélkül. De esküvőt nem lehet tartani, ami ugyanaz, csak egy esküvőn ismerik egymást az emberek, jobban vigyáznak a maguk és egymás egészségére, mint egy teraszon a vadidegen emberek” – mondta Zsófia, még azelőtt, hogy az április 29-ei, csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a magán és családi rendezvényekkel kapcsolatban egyelőre még fennmaradnak a 2020 novemberével elrendelt korlátozások, de azok feloldását tervezik az ötmillió oltás elérésekor.

„Most úgy számolunk, hogy május harmadik hétvégéig jó eséllyel ezt a számot elérhetjük. Ma az a realitás, hogy a május tizedikével kezdődő héten el tudjuk érni az ötmillió beoltottat, tehát az ezt követő hétvégéktől van jó eséllyel lehetőség arra, hogy a lakodalmakat is meg lehet tartani”

– mondta Gulyás Gergely, aki azt már nem tette hozzá, hogy az oltásra regisztráltak száma egyelőre meg sem közelíti az ötmilliót, mert továbbra is csak 4,5 millió körül van.

A bejelentéssel egyidőben Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is kiposztolta Facebook-oldalára, hogy „egy fiatal pár életében a házasságkötés az egyik legszebb dolog, amit természetesen mindenki szeretne a családja, barátai körében megélni”.

„Az oltások beadásában turbófokozatra kapcsoltunk annak érdekében, hogy minél előbb visszatérjünk a normális életünkhöz: így a fiatal párok is minél előbb meg tudják tartani a lagzikat is. Jó hír, hogy az 5 milliomodik beoltott elérése után megtarthatók lesznek a lakodalmak! Hozzám is számos kérdés érkezett ezzel kapcsolatban az elmúlt időszakban. Jó készülődést kívánok mindenkinek!”

Szentkirályi posztját nem sokkal a megjelenése után Andrea is elküldte nekünk, aki csak annyival kommentálta a kormányszóvivő bejegyzését: „Jó készülődést mindenkinek! Aha, marha jó...”

(Nagy kép: Fortepan / MHSZ)