Saját gyártója is hamisítja a kínai elit kedvenc italát

Kínán kívül valószínűleg kevesen kóstolták a legismertebb belpiaci töményt, a Moutait, de akinek volt hozzá szerencséje, állítólag az se vált a szójaszósz-ízű, földbe vájt gödrökben erjesztett ital rabjává. Kínában viszont imádják, olyannyira, hogy a Moutai gyártója, a Kvejcsu Moutai ma már a világ legértékesebb szeszfőzdéje, pár éve körözte le a multi Diageót, és többet ér, mint a legnagyobb kínai bank.

Azért ilyen sikeres, mert a Moutai az eredetvédettségi szabályok miatt csak az ital nevét adó város környékén termő cirokból, és csak a várost keresztező folyó vizéből készíthető. A korlátozott gyártókapacitás miatt státuszszimbólumnak számít, és méregdrága: a legolcsóbb palack is bő 40 ezer forintnyi jüanba kerül. A cég felíveléséhez az is hozzájárult, hogy exkluzivitása miatt a Moutai Kína ikonikus korrupciós ajándéktárgyává vált.

A német közszolgálati adó, a Deutsche Welle videójában egy kínai újságíró, Liu Hu beszél a cégről és a kínai szabályozási környezetről, melyben nem csak az természetes, hogy az italt az állami tulajdonban lévő Kvejcsu receptje alapján egy privát cég is gyártja, de az is, hogy egy közeli városban maga a Kvejcsu készít hamis Moutait, sőt, a célra épp egy gigantikus üzemet épít.

Ez az anyag a Deutsche Welle és a 444 együttműködésében készült.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó