Horvátország támogatja egy önálló koszovói hadsereg létrehozását

„A horvát hadsereg nagyon jól együttműködik a koszovói biztonsági erőkkel, átadja nekik tapasztalatait és ismereteit” - mondta Mario Banozic horvát védelmi miniszter az MTI szerint azon a sajtótájékoztatón, amit Armend Mehaj koszovói védelmi miniszterrel tartott Zágrábban. Ugyanitt megerősítette, hogy Horvátország támogatja a koszovói biztonsági erők hadsereggé szervezését.

Mehaj szerint országa leendő pártfogóként tekint Horvátországra a NATO-tagsághoz vezető úton.Eddig a koszovói biztonsági erők hatvan tagja kapott továbbképzést Horvátországban, és Zágráb két helikopterrel és 34 katonával vesz részt a NATO-vezette koszovói békefenntartó műveletben.

A koszovói biztonsági erők díszszemléje 2021 márciusában.Fotó: ERKIN KECI/Anadolu Agency via AFP

2018 végén fogadtak el olyan törvénymódosításokat Koszovóban, amelyek lehetővé teszik, hogy tíz éven belül saját hadserege legyen az országnak.

Belgrád bírálta a koszovói lépést, mert a koszovói válság lezárását követően, 1999-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában mondta ki, hogy az akkor még Jugoszlávia részének számító Koszovóban kizárólag nemzetközi békefenntartó haderő tartózkodhat. 

A horvát diplomácia kiállása a független Koszovó mellett azért is fontos, mert az elmúlt hetekben újra téma lett az egykori Jugoszlávia utódállamainak felosztása

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó