Horvátország támogatja egy önálló koszovói hadsereg létrehozását

külföld
2021 április 30., 14:47

„A horvát hadsereg nagyon jól együttműködik a koszovói biztonsági erőkkel, átadja nekik tapasztalatait és ismereteit” - mondta Mario Banozic horvát védelmi miniszter az MTI szerint azon a sajtótájékoztatón, amit Armend Mehaj koszovói védelmi miniszterrel tartott Zágrábban. Ugyanitt megerősítette, hogy Horvátország támogatja a koszovói biztonsági erők hadsereggé szervezését.

Mehaj szerint országa leendő pártfogóként tekint Horvátországra a NATO-tagsághoz vezető úton.Eddig a koszovói biztonsági erők hatvan tagja kapott továbbképzést Horvátországban, és Zágráb két helikopterrel és 34 katonával vesz részt a NATO-vezette koszovói békefenntartó műveletben.

A koszovói biztonsági erők dísszemléje 2021 márciusában.
photo_camera A koszovói biztonsági erők díszszemléje 2021 márciusában. Fotó: ERKIN KECI/Anadolu Agency via AFP

2018 végén fogadtak el olyan törvénymódosításokat Koszovóban, amelyek lehetővé teszik, hogy tíz éven belül saját hadserege legyen az országnak.

Belgrád bírálta a koszovói lépést, mert a koszovói válság lezárását követően, 1999-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában mondta ki, hogy az akkor még Jugoszlávia részének számító Koszovóban kizárólag nemzetközi békefenntartó haderő tartózkodhat.

A horvát diplomácia kiállása a független Koszovó mellett azért is fontos, mert az elmúlt hetekben újra téma lett az egykori Jugoszlávia utódállamainak felosztása.