Pert nyertek a német kormánnyal szemben a klímaaktivisták, szigorítanak a klímatörvényen

klímakatasztrófa
2021 április 30., 13:29

Pert nyertek a fiatal klímaaktivisták a német kormánnyal szemben, az alkotmánybíróság kötelezte a törvényhozókat, hogy szigorúbb szabályozásokat hozzanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Steffen Seibert német kormányszóvivő azt mondta pénteken Berlinben, hogy a német kormány igyekszik a klímatörvény minél előbbi módosításával eleget tenni az alkotmánybíróság elmarasztaló ítéletének. Szerinte a német kormány mindent el fog követni, hogy még ebben a törvényhozási ciklusban beterjesszék az erre vonatkozó jogszabály-javaslatot.

A hatályos, 2019-ben elfogadott klímavédelmi törvény 2030-ig határozza meg a károsanyag-kibocsátás éves mértékét, azt viszont nem részletezi a törvény, hogyan éri el az ország a karbonsemlegességet 2050-re. A törvény szerint ezt majd 2025-ben döntenék el.

A törvény miatt német állampolgárok, köztük 18 év alatti fiatalok fordultak az alkotmánybírósághoz, azzal a panasszal, hogy a törvény sérti az alaptörvényben garantált, az élethez és a testi épséghez, valamint a természetes életkörülményekhez fűződő jogukat. Azzal, hogy nem konkretizálja a kormány, hogy hogyan érhetik el a klímasemlegességet, a fiatalok jövőjét veszélyeztetik.

A bírósági döntés szerint a törvény ugyan önmagában nem sérti az élethez és a testi épséghez fűződő jogokat, de egyes panaszosok fiatal korára való tekintettel sérelmes és az alapjogokba történő beavatkozáshoz hasonló hatású, hogy a klímatörvényben 2030-ig rögzített intézkedések csak kibocsátáscsökkentést tartalmaznak.

Steffen Seibert szerint a szövetségi alkotmánybíróság útmutató döntést hozott, és a bíróság által megfogalmazott követelményeket a kabinetnek még a mostani parlament megbízatásának lejárta előtt teljesítenie kell. Németországban szeptember végén lesz parlamenti választás.