Diákok és szülők egyaránt aggódnak a hétfőn kezdődő érettségik miatt


Védőmaszkot viselő diákok az írásbeli történelem érettségi vizsgán a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti SzakgimnáziumbanFotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Rendkívüli körülmények között kezdődnek meg az érettségik hétfőn országszerte. A diákok a megszokotthoz képest nehéz helyzetben vannak, ugyanis egy néhány hétig tartó periódust leszámítva gyakorlatilag egész évben online oktatásban készültek a vizsgákra. 

Az érettségik lebonyolítása körül is sok a nehezítő körülmény és bizonytalanság. A termekben tíz főben állapították meg a vizsgázók maximális létszámát. A felügyelő tanároknak több óvintézkedést is be kell tartatniuk. Számukra maszk- és kesztyű viselése kötelező lesz, és biztosítaniuk kell a másfél méteres távolságot a diákok között.

Máté Bíborka, aki az Adom Diákmozgalom szóvivője szerint extra nyomást jelent a diákok számára, hogy nincsenek szóbeli vizsgák, így a javítási lehetőségük is elúszott. 

A szülők is aggályosnak tartják, hogy a diákok nem ugyanolyan feltételekkel készülhettek fel, mint a korábbi évfolyamok, és ez nem csak a hátrányos helyzetben élőket hozza nehéz helyzetbe - nyilatkozta a Szülői Összefogás Közösséget kéviselő Burai Veronika. 

 Ráadásul azok a gimnazisták, akik fertőzöttek vagy kontaktszemélyek, és nem tudnak májusban érettségizni, legkorábban októberben vizsgázhatnak, miután a májusi pótvizsgát nem tartják meg.

A szülők amiatt sem nyugodtak, hogy a gyerekek nem kaptak még oltást, és a pedagógusok döntő része is csak az első oltáson van túl. 

 Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ha a kormány előre gondolkodott volna, akkor most az érettségire készülők nagyobb biztonságban érezhetnék magukat. 

Hétfőn összesen 71 ezren kezdik meg az írásbeli érettségiket magyar nyelv és irodalomból. (ATV)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.