Nem vagyok megbízható információforrás, egy barom vagyok, aki általában részeg és sokat szív - emlékeztette közönségét a világ legnépszerűbb podcast-házigazdája

Média
2021 május 02., 19:14

Egy podcastban elhangzott megjegyzés akkora vihart kavart, hogy még Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója is reagált rá.

Ehhez persze kellet az is, hogy a megjegyzés a világ leghallgatottabb podcastjában, a Joe Rogan Experience-ben hangozzon el. A műsor házigazdája, Joe Rogan egy múlt heti adásban azt mondta, egy egészséges 21 éves fiatalnak szerinte nem kell beoltatnia magát koronavírus ellen. „Ha egészséges vagy, rendszeresen sportolsz, fiatal vagy és rendesen táplálkozol, akkor nem hiszem, hogy aggódnod kellene emiatt” - mondta Rogan.

Miután a MediaMatters nevű szervezet kiposztolta az idézetet, nagy felháborodás kerekedett az interneten - Rogan hallgatók millióinak üzente ezzel, hogy nincs feltétlenül szükség oltásra, mondták a kritikusok. Anthony Fauci is megszólalt, aki elmondta, a beoltatlan, tünetmentes emberek is tudják terjeszteni a vírust, ezért mindenképpen javasolja az oltást.

link Forrás

A héten Rogan is reagált az ügyre. Elmondta, hogy nem oltásellenes, és az eredeti megjegyzéssel csak azt akarta mondani, hogy szerinte az egészséges fiataloknak ugyan nincs feltétlenül szükségük rá, de azzal a szemponttal egyetért, hogy érdemes oltást kapniuk, hogy ők se terjesszék a vírust.

„Ezek nem előre eltervezett kijelentések. Amikor mondok valami hülyeséget, akkor nem gondolom ki előtte, csak kimondom. Nincs nyilvános és nem nyilvános hangom, csak egyféle hangom van” - mondta Rogan, miközben Andrew Santino komikussal beszélgetett. „Azt mondod, nem értesz egyet velem? Hát sokszor én sem értek egyet magammal!”

Rogan elmondta, a hosszú beszélgetések közben sokszor isznak és füvet szívnek - ez persze a közönségnek nem lehetett újdonság, ebből a műsorban történt például a legendás jelenet, amikor Rogan rábeszélte Elon Muskot, hogy tépjen be vele élő adásban.

„Nem vagyok orvos, egy barom vagyok. Ketrecharc-kommentátor vagyok és mocskos vicceket mesélő standup-komikus, aki általában részeg és sokat szív. Nem vagyok megbízható információforrás, még önmagamnak sem” - mondja Rogan, hozzátéve, hogy legalább megpróbál őszinte lenni.

Az átalakuló médiavilág jellegzetes pillanata ez. Rogan több mint egy évtizede kezdte rendszeres, alkalmanként több órás, szűrés és szerkesztés nélküli beszélgetős podcastjait a Youtube-on. A laza és kötetlen beszélgetéseknek akkora sikere lett, hogy 2020-ban százmillió dollárért igazolta le a műsort a Spotify. Azóta is a leghallgatottabb műsor a platformon. A komikus-MMA-kommentátor-podcaster ezzel már nagyobb hatású műsorvezető a legtöbb mainstream tévés személyiségnél.

Arra viszont jó emlékeztető az eset, hogy Rogan ugyan szinte bárkivel meg tudja találni a közös hangot és szórakoztatóan el tud beszélgetni, jó mesélő és előadó, de ettől még ezek a műsorok nem szerkesztők által kordában tartott produkciók ellenőrzőtt tényekkel, hanem tényleg azok, aminek látszanak: kicsit bódult dumálgatások sokmillió hallgató előtt, aminek tartalmát nem érdemes készpénznek venni.