Az Európai Bizottság bekérette az orosz nagykövetet, miután Oroszország EU-s politikusokat tett feketelistára

külföld
2021 május 03., 13:51

Oroszország külügyminisztériuma pénteken megtiltotta nyolc uniós állampolgár, köztük vezető tisztviselők beutazását. Köztük van David Sassoli, az Európai Parlament elnöke és Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is. Az Európai Bizottság válaszul hétfőn bekérette Vlagyimir Csihovot, Oroszország EU-s nagykövetét.

Peter Stano, a bizottság szóvivője elmondta, hogy a találkozóra ma kerül sor Csihov és vezető EU tisztségviselők közt, akik tudatják majd vele, hogy határozottan elítélik és elutasítják Oroszország döntését.

Stano szerint az oroszok tilalma „nyilvánvalóan erős politikai indíttatású, és semmilyen jogi indokolást nem tartalmaz”. Alaptalannak nevezte őket, és azt mondta, hogy „mindez azt mutatja, hogy Oroszország elhatározta, folytatja az ellenséges szembenállást”.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SERGEEV/Sputnik via AFP

Az Unió külügyminiszterei május 10-én egyeztetnek majd az Oroszországgal való feszültségről, kíváncsian várjuk Szíjjártó Péter álláspontját.

Az EU március elején hozott szankciókat hat orosz állampolgár ellen, többek közt Alekszej Navalnij törvénytelen bebörtönzése miatt. Az orosz külügyminisztérium viszont azzal vádolja az EU-t, hogy meg akarja büntetni őket független kül- és belpolitikájuk miatt. (AP)