Dániában nem oltanak a Johnson & Johnson vakcinájával

külföld
2021 május 03., 16:32

A dán egészségügyi hatóság szerint a Johnson & Johnson (Janssen) vakcinájának előnyei nem múlják felül a lehetséges mellékhatások kockázatait a beoltottaknál. Ezért úgy döntöttek, nem fogják használni az oltóanyagot.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint rendkívül ritka esetben kapcsolat állhat fenn a vakcina és a vérrögképződéses esetek közt. Ennek ellenére a dán hatósággal szemben arra jutottak, hogy a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges kockázatokat. Ezt állítják az AstraZenecával kapcsolatban is.

Dánia korábban teljesen leállította az AstraZeneca használatát is, szintén a vérrögképződéses esetek miatt.

A Janssen vakcinából egy dózis kell.
photo_camera A Janssen-vakcinából egy dózis kell. Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A Johnson & Johnson vakcinái a Dánia által rendelt oltóanyag-mennyiség nagyjából harmadát teszik ki, és a mostani intézkedéssel négy heti késedelmet szenved az oltási kampány. A hatóság ugyanakkor közölte, hogy a lakosság immunizálása kielégítő ütemben halad a rendelkezésre álló vakcinákkal is.

A dán parlamenti képviselők a nap folyamán megállapodtak abban, hogy engedélyeztetni fogják a Johnson & Johnson és az AstraZeneca vakcinák önkéntes alapon történő felhasználását - közölte Liselott Blixt, az ellenzéki Dán Néppárt szóvivője. (via MTI)