Hiába potyognak róla a betondarabok, nincs pénz a Flórián téri felüljáró felújítására

"Időnként gyermekfej nagyságú betondarabok hullanak alá a Flórián téri felüljáróról" - kezdi beszámolóját a Népszava, még azt is hozzátéve, hogy ez "rendkívül balesetveszélyes". A 80-as években felerősödő forgalom gyorsítására épített felüljáró dilatációs szerkezetei, támaszai, fejgerendái és a gerendákat támasztó konzolai is mind megkoptak mostanra. A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a híd ugyan biztonságos, de "valóban felújításra szorul".

A felüljáró felújítását már Budapest előző vezetése is szükségesek látta, 2018 decemberében tendert is kiírtak, ám a beérkezett egyetlen ajánlatot drágának találták, ezért a közbeszerzést eredménytelennek nyilvánították.

Most a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat azt mondta, hogy a híd felújításához közbeszerzést kell kiírni, aminek zajlik az előkészítése. A lap cikkében ugyanakkor arról is írnak, hogy 2019 őszén az akkor még Tarlós vezette önkormányzat újabb tendert írt ki, amit aztán már Karácsony Gergely hivatalba lépése után bíráltak el. Erre is csak egyetlen ajánlat érkezett, ráadásul ugyanattól a párostól, mint az első, 2018-as, eredménytelennek nyilvánított pályázatra: az A-Híd és a Strabag-MML konzorciuma 2,24 milliárdos ajánlatot tett. Azt nem tudni, hogy ez alacsonyabb-e előző ajánlatuknál, mindenesetre a Közbeszerzési Értesítő alapján a konzorcium 2020 áprilisában szerződést kötött a BKK-val.

Történni mindenesetre semmi se történt. Hogy miért, arra a fővárosi önkormányzat nem válaszolt. Informálisan arról tájékoztatták a lapot, hogy a járvány és a sorozatos kormányzati elvonások miatt jelenleg nincs is pénz a felújításra.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.