Eszékre terveztetett volna négycsillagos szállodát a magyar állam

POLITIKA
2021 május 04., 14:51

A külügyminisztérium alá tartozó állami cég, a MANEVI Zrt. Eszék belvárosában terveztetett volna egy négycsillagos szállodát a Lorenza Jagera u. 2. szám alatt álló ingatlan átépítésével. Erre meg is hirdettek egy közbeszerzést, amit április végén valamiért eredménytelennek minősítettek, pedig több jelentkező is volt.

A Lorenza Jagera 2. szám alatti épület Eszéken
photo_camera A Lorenza Jagera 2. szám alatti épület Eszéken Fotó: Google

Az ingatlan egy házból és egy udvarból áll a Lorenza Jager utcában, 759 m2-es területen. Teljes bruttó alapterülete 2036 m2. Az épület még sosem funkcionált szállodaként, ezért 23 szobát kellene kialakítani benne. Terveznének bele többek között felvonót, teherliftet, éttermet, rekreációs területet is. Az ingatlan a horvát jogszabályok szerint műemlék, ezért a tervek elkészítésekor ennek megfelelően kell eljárni.

A hirdetményt megtaláló K-Monitor megjegyezte, hogy a visszavonás összefügghet azzal, hogy a más értékes határon túli ingatlanokat is birtokló céget a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány kapta meg. Ennek a feladata a magyar vonatkozású közép-európai épített örökség gondozása, vagyis épületek „közvetlen vagy közvetett módon való” megszerzése, állagmegóvása, felújítása és fenntartása. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Magyar Levente, aki egyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese. Nemrég éppen ide került egy 9 millió eurónyi közpénzből megvett szlovéniai wellness központ is.