A 9 millió eurónyi közpénzből megvett szlovéniai wellness központot is egy alapítványnak játszotta át a kormány

bűnügy
2021 április 17., 10:33

A hvg.hu ír arról, hogy péntek késő esti miniszteri rendeletből derült ki: már nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium a tulajdonosa a tavaly létrehozott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak átadott cégeknek, és így a birtokukba átadott jelentős állami vagyonnak sem.

E vagyonelemek között szerepel a közel 9 millió euróért megvásárolt lendvai wellnesskomplexum is.

Arról, hogy az alapítványi struktúra révén gyakorlatilag az orrunk előtt rövidít meg a Fidesz épp Magyarországot, és hatalmas mennyiségben játszanak át közjavakat magánjavakká, nemrég részletesen is írtunk.

Mint a hvg.hu felidézi, egy 2020-as törvény rendelkezett arról, hogy létre kell hozni egy közérdekű vagyonkezelő alapítványt, ami közvetett vagy közvetlen tulajdonszerzés útján kell gondoskodjon „a közép-európai régió egyes műemléki vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti, építészeti értékkel rendelkező és magyar vonatkozású történelmi, kulturális öröksége, művészeti gyökere, múltja, hagyománya szempontjából jelentőséggel bíró” épületeinek állagmegóvásáról, felújításáról, fenntartásáról.

Az alapítvány vagyona a MANEVI Zrt. 100 darab és a Comitatus-Energia Beruházási Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 8700 darab törzsrészvénye lett. Az előbbi a Nemesfémvizsgáló és -Hitelesítő Intézet jogutódja, az utóbbi eredetileg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat cége volt, 2012-ben, az önkormányzatok adósságkonszolidációjakor került állami tulajdonba. 2019-ben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közlése szerint ez a cég volt illetékes a szlovéniai Lendván megvásárolt wellnessközpont ügyében.

Az alapítvány létrehozásával a kormány a külügyminisztert bízta meg, de feladata volt az is, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlása az alapítvány kuratóriumára szálljon. A cikk felidézi, hogy a törvény 2020-as elfogadása után a kormány a Manevi tőkéjét 5 milliárd forinttal megemelte, majd decemberben megerősítette a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány 600 millió forintos vagyonát és további 6 milliárd forintot biztosított a számukra.

A lap szerint azzal, hogy a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendeletben törölte a Manevit és a Comitatus-Energiát azon cégek közül, amelyek tulajdonosi joggyakorlója a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mást pedig nem nevezett ki, azt jelenti, hogy ezeket végleg átadták az alapítványnak. Ezt megerősítették a cégbírósági papírok is: március 5-e óta a Comitatus-Energia és a Manevi tulajdonosa nem a magyar állam, hanem a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány.

A nyilvántartásba vételi határozat alapján a

az alapítványnak a két cég formájában juttatott vagyon értéke 15,8 milliárd forint.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Magyar Levente, aki egyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese. Tagja még a kuratóriumnak: Jákli Gergely (aki vélhetően az Eximbank vezérigazgatója) Kiss-Parciu Péter (regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár), Pacsay-Tommasich Orsolya Mária (a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára) és Virág Zsolt (vélhetően ugyanaz a Virág Zsolt, aki a kastélyprogram miniszteri biztosa).