Szijjártó Péter: Mi soha nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára

járvány
2021 május 04., 10:57

„Azért jöttünk ma el a Pfizer Magyarországi képviseletére, hogy kifejezzük nagyrabecsülésünket, és köszönetünket a Pfizer valamennyi magyarországi munkatársának” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter azon a keddi sajtótájékoztatón, amit a Pfizer/BioNTech magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatójával, dr. Vereckei Péterrel együtt tartott.

Dr. Vereckei Péter és Szijjártó Péter
photo_camera Dr. Vereckei Péter és Szijjártó Péter Fotó: Facebook/foto: Borsos Matyas

Szijjártó elmondta, hogy „a Pfizerrel kötött szerződésünk összesen 10,8 millió oltóanyagról szól”, ebből 2,8 millió már megérkezett. Azt, hogy a második negyedév során további 4,6 millió vakcina érkezik, már Vereckei mondta, hozzátéve, hogy ebből májusban közel 1,3 millió, júniusban pedig további 2,2 millió adag érkezik.

„Ma az országban – pillanatnyilag legalábbis – a legtöbb oltóanyag éppen a Pfizertől érkezett. Ezeknek a szállításoknak, valamint annak köszönhetően, hogy mi soha nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára, és a szélrózsa keleti és nyugati irányából is vásároltunk, elmondhatjuk, hogy Magyarországon fordul át először az oltóanyagok piaca keresleti piacból kínálati piacba, vagyis mi érjük el Európában először azt az állapotot, hogy van elég oltóanyag minden olyan ember beoltására, aki kéri az oltást. Ha a Pfizer nem szállított volna 2,8 millió vakcinát, biztosan nem lennénk ennél a helyzetnél”

– mondta Szijjártó Péter egy héttel azután, hogy a magyar kormány egy összesítő táblázattal próbálta bizonyítani, hogy a keleti vakcinák jobbak a Pfizernél. A táblázatról lényeges információkat hagytak le, erre jutott Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus, illetve Kemenesi Gábor virológus is, aki azt írta, a kormány táblázata szakmai szemmel nem értelmezhető.