Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

Letartóztatták egy indonéz gyógyszercég több alkalmazottját, mert kimosták és újra felhasználták a koronavírus-teszthez használt orrpálcákat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egy gyógyszercég több alkalmazottját letartóztatták Indonéziában, mert kimosták, majd újra eladták a PCR-teszthez használt vattavégű orrpálcákat.

A rendőrség azután kezdett el vizsgálódni, hogy a medani repülőtérről több utas is jelezte, hogy fals pozitív volt az eredmény, amit kaptak a tesztelés során. A rendőrség szerint a medani repülőtéren december óta akár 9000 utast is tesztelhettek az újrahasznosított pálcákkal.

A pálcákat gyártó állami vállalat, a Kimia Farma várhatóan több feljelentést is fog kapni az utasoktól, akiknek az ország szabályai szerint kötelező volt a tesztet elvégeztetni, ha utazni szerettek volna.

A múlt héten a Kimia Farma öt alkalmazottját, köztük a cég medani vezetőjét tartóztatták le. A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy megsértették az egészségügyi és fogyasztói törvényeket az újrahasznosítással.  A helyi média szerint az állami cég az újrahasznosítással nagyjából 1,8 milliárd rúpiához jutott, amit az egyik gyanúsított házfelújítására fordítottak.

A cég kirúgta az öt gyanúsított alkalmazottat, és belső vizsgálatot rendelt el. Az utasokat képviselő ügyvédek abban bíznak, hogy utasonként 1 milliárd rúpia kártérítést tudnak majd kiharcolni. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.