Koronavírus-számok Magyarországon 07.23.
Elhunytak 0 Σ 30 020
Kórházban + 5 Σ 67
Fertőzöttek + 85 Σ 809 101
Tesztek + 10 007 Σ 6 284 811
Oltottak + 5 457 Σ 5 588 272
A legújabb trendek

Letartóztatták egy indonéz gyógyszercég több alkalmazottját, mert kimosták és újra felhasználták a koronavírus-teszthez használt orrpálcákat

május 5., szerda 9:09

Egy gyógyszercég több alkalmazottját letartóztatták Indonéziában, mert kimosták, majd újra eladták a PCR-teszthez használt vattavégű orrpálcákat.

A rendőrség azután kezdett el vizsgálódni, hogy a medani repülőtérről több utas is jelezte, hogy fals pozitív volt az eredmény, amit kaptak a tesztelés során. A rendőrség szerint a medani repülőtéren december óta akár 9000 utast is tesztelhettek az újrahasznosított pálcákkal.

A pálcákat gyártó állami vállalat, a Kimia Farma várhatóan több feljelentést is fog kapni az utasoktól, akiknek az ország szabályai szerint kötelező volt a tesztet elvégeztetni, ha utazni szerettek volna.

A múlt héten a Kimia Farma öt alkalmazottját, köztük a cég medani vezetőjét tartóztatták le. A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy megsértették az egészségügyi és fogyasztói törvényeket az újrahasznosítással. A helyi média szerint az állami cég az újrahasznosítással nagyjából 1,8 milliárd rúpiához jutott, amit az egyik gyanúsított házfelújítására fordítottak.

A cég kirúgta az öt gyanúsított alkalmazottat, és belső vizsgálatot rendelt el. Az utasokat képviselő ügyvédek abban bíznak, hogy utasonként 1 milliárd rúpia kártérítést tudnak majd kiharcolni. (BBC)