Az orosz egészségügyi minisztérium szerint a Szputnyik V első dózisa akkora védelmet ad, hogy akár magában is használható

járvány
2021 május 06., 16:50

Az orosz Szputnyik V vakcina első dózisa önmagában is elegendő védelmet nyújt a koronavírus-fertőzés ellen akár ahhoz is, hogy második dózis nélkül használják - írta csütörtöki közleményében az orosz egészségügyi minisztérium. A minisztérium kutatást is folytatott, megnézték, milyen arányban betegednek meg azok, akik csak a Szputnyik első dózisát kapták meg, de a másodikat valamiért nem adatták be.

Azt találták, hogy a Szputnyik első dózisa is 79,4 százalékos hatékonyságot ér el önmagában. Összehasonlításképp: a második dózis után a Szputnyik V tesztelt hatékonysága 91,6 százalékos.

A minisztérium megjegyezte azt is, hogy a kutatásuk nem annyira pontos, mint a gyógyszerek engedélyezésekor folytatott tesztek, ugyanis az egy dózist kapókat nem kontrollcsoporttal, hanem a lakosság egészével hasonlították össze, és nem árulták el azt sem, pontosan hány ember adatai adták ki ezt az eredményt. A kutatás azonban így is eléggé biztató, hiszen azt mutatja, hogy a Szputnyik első dózisának hatékonysága az eleve egydózisú adagolásra tervezett Johnson&Johnson vakcina hatékonysága körül lehet.

Oroszország egyébként már dolgozik a Szputnyik egydózisú verzióján, amit Szputnyik Lightnak neveztek el.

Ez persze nem jelenti azt, hogy aki Magyarországon megkapta a Szputnyik első dózisát, ne menjen el a másodikra, nagyon is menjen, hiszen a védettsége mindenképp nő a második dózis beadásával. Ezek az eredmények inkább az olyan országok számára lehetnek fontosak, ahol nagyon gyorsan terjed a vírus, és minél több oltás kiadásával igyekeznek lassítani a járvány terjedését. (New York Times)