Egymilliárdos áfacsalással vádolnak napelemes cégek vezetőit

bűnügy
2021 május 06., 07:17

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV, napelemekkel foglalkozó cégek vezetői ellen.

Tizenegy embert már kihallgattak, közülük négyet pedig le is tartóztattak, a gyanú szerint 1 milliárd forint áfát csalhattak el az elkövetők.

A modell úgy nézett ki, hogy az EU-ból napelemes rendszereket és alkatrészeket hoztak be, de az importőrök az árut azonnal továbbadták, majd eljátszották, hogy csődbe mentek, és nem fizették be az áfát. A termékeket megvásárló cégek minimális haszonnal ismét továbbadták az árut, újabb belső körös kereskedőknek, akik ezután dobták piacra azokat.

A körbeszámlázás értelme az volt, hogy ne kelljen áfát fizetni. A rendszer működtetője egy könyvelő lehetett, aki átlátta az egész kavarást. A cégek végső soron mind ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartoztak.

A három megyét és harminc helyszínt érintő összehangolt akcióban több száz nyomozó, járőr, informatikus és kommandós vett részt a szervezet lebuktatásában.

A bizonyítékok mellett nagy értékű autókat, érméket, árukészletet és készpénzt foglaltak le, valamint ingatlanokat, követeléseket és bankszámlákat zároltak a bűnszervezet vezetőjénél, könyvelőjénél és tagjainál. (MTI)