Mészáros Lőrinc becsületsértésért feljelentette az őt bűnözőnek, strómannak, tolvajnak nevező Fekete-Győr Andrást

POLITIKA
2021 május 06., 05:38

Mészáros Lőrinc rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentését tett Fekete-Győr András ellen, mert a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje többször is bűnözőnek nevezte a felcsúti fideszes polgármesterből lett dollármilliárdost.

Fekete-Győr András interjút ad a 444-nek márciusban.
photo_camera Fekete-Győr András interjút ad a 444-nek márciusban. Fotó: Halász Júlia

A 444 Fekete-Győrrel március elején készített interjújából például ezeket a mondatokat sérelmezi Mészáros:

  • „A felcsúti per az Orbán-rendszer politikai és gazdasági felépítőinek, ha úgy tetszik a rendszer fő bűnöseinek a pere lesz. Politikusok és oligarchák ülnek majd a vádlottak padján. Magyarország kontra Orbán, Mészáros, Rogán és társaik.”
  • „Nem tudom, hogy melyik pártra szavaznak, de azt tudom, hogy nekem személyesen is több olyan bizalmas beszélgetésem volt, akár ügyészségen dolgozóval, nyomozóval, sőt titkosszolgálati szakemberrel is, akiktől megnyugtató információkat kaptam arról, hogy lesz jogalap Mészáros Lőrinccel és társaival szemben fellépni.”
  • „Attól függ, hogy a nemzeti nagytőke melyik szegmensét nézem. A NER által felhizlaltat? Mészárost? Tiborczot? Szíjj Lászlót? Mert velük semmi dolga nincs a Momentumnak, azon túlmenően, hogy az új kormány bíróság elé fogja őket állítani. Azok viszont, akik az elmúlt évtizedekben Magyarországon gazdasági pozíciót építettek ki, és értéket teremtettek, ők az új magyar kormány partnerei lesznek a jövő Magyarországának felépítésében is.”

De Mészáros a Telex február végi Fekete-Győr-interjújában, illetve a Momentum miniszterelnök-jelölti bejelentéséről szóló videóban elhangzottakat is sérelmezte.

A Budapesti II. és III. Kerületi bíróság a keresetet elutasította, többek között úgy érvelve, hogy értékítélet hangzott el:

„A bíróság a sérelmezett kifejezéseket megvizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy azok ugyan elsőre tényállításnak tűnhetnek, azonban – ahogy az a feljelentésben is szerepel – egzakt konkrétumokat nem tartalmaznak. A feljelentésben sérelmezett kifejezések egyrészt jövőbeni események állítása (»előzetes letartóztatásba kerülhet«; »vádlottak padján fog ülni«; »bíróság fogja elítélni«; »lesz jogalap fellépni«), másrészt pedig egy kifejezésbe sűrítések (»bűnöző«, »széf«, »stróman«, »ellopja az akkori fiatalok jövőjét«), melyek jogilag így nem a tényállítás, hanem a feltételezés, illetve az értékítélet kategóriájába tartoznak, és ekként alkotmányjogi védelmet élveznek.”

És a bíróság azt is kimondta, hogy Mészárosnak többet kell tűrnie, mert közszereplő:

„A feljelentésben foglaltak szerint is Mészáros Lőrinc feljelentő Magyarország gazdasági életének egyik fontos szereplője, cégcsoportja olyan nagyobb ügyletekben, fúziókban részes, melyek a Gazdasági Versenyhivatal engedélyéhez kötöttek. Mindezek alapján tehát a feljelentő olyan kiemelkedő jelentőséggel bír a gazdasági életben, hogy gazdasági tevékenysége a köz érdeklődésére is számot tarthat; a gazdasági életben közszereplőnek minősül, így e körben személyével kapcsolatban a véleménynyilvánítás lehetőségei az átlagosnál jóval tágabbak.”

Fekete-Győr András szerint a legnevetségesebb mondat a bírósági végzésből talán ez: „A feljelentő sérelmezte továbbá, hogy a feljelentett magánemberként is megszólította, amikor a jachton való utazásáról ír, ekkor ugyanis a feljelentett kizárólag a feljelentő pihenési szokásait tünteti fel negatív színben.“

„Azaz Mészárosék képesek voltak komolyan megsértődni és beleírni a feljelentésbe azt, hogy a közpénzből vásárolt több milliárdos NER-jachtot és az azon nyaraló fideszes strómanokat és bűnözőket »negatív színben« tüntettük fel”

- mondta a pártelnök.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelõs igazgatója, Polt Péter legfõbb ügyész, Kövér László, az Országgyûlés elnöke, Mészáros Lõrinc, az MKB Bank résztulajdonosa és Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója beszélget az idei MKB-ösztöndíjak átadóünnepségén az MKB Székházában 2019. október 31-én.
photo_camera Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelõs igazgatója, Polt Péter legfõbb ügyész, Kövér László, az Országgyûlés elnöke, Mészáros Lõrinc, az MKB Bank résztulajdonosa és Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója beszélget az idei MKB-ösztöndíjak átadóünnepségén az MKB Székházában 2019. október 31-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A végzés ellen Mészáros fellebbezett, másodfokra megy az ügy.

A Momentum röviden csak felcsúti perként emlegetett választási ígéretével, miszerint el fogják számoltatni a NER-es bűnözőket, a Magyar Jeti első adása foglalkozott.

link Forrás