Elkerülheti Magyarországot a kínai űrrakéta

űr
2021 május 07., 09:47

Ha stimmelnek az előrejelzések, megnyugodhatunk, nem Magyarországon fog lezuhanni a kínai rakéta, ami az űrbe szállította a Mennyei Harmónia űrállomás első darabjait.

A Hosszú Menetelés 5B nevű, legénység nélküli rakétát április 29-én lőtték ki Kína Hainan tartományából, és azóta is a Föld körül kering, egyre közelebb és közelebb kerülve a bolygó felszínéhez. Hogy éppen hol tart, azt online követni is lehet. Hogy hová fog esni, azt nagyjából hat órával a földet érés előtt lehet majd pontosabban megmondani.

photo_camera A kilövés Fotó: JU ZHENHUA/Xinhua via AFP

A BBC által idézett friss előrejelzések szerint vasárnap délelőtt fog lezuhanni a 41,5. északi, illetve a 41,5. déli szélességi fok között. Ebben benne van Ausztrália, Afrika, Dél-Ázsia, Dél-Amerika nagy része, Közép-Amerika és az Egyesült Államok egy része és a Földközi-tenger egy része is.

A zuhanás alatt valószínűleg a rakéta nagy része elég majd, de mivel elég nagy darab vasról van szó, szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy egyes elemei egyben maradnak. Remélhetőleg az óceánba zuhan majd, ahol semmilyen kárt nem okoz.