Másfél éve nem látta a szüleit a kislány, aki a járvány kezdetekor Indiában ragadt

koronavírus
2021 május 07., 19:37

Az ötéves Johannah a járvány kitörésekor Indiában vakációzott a nagyszüleinél. Az utazási korlátozások és fiatal kora miatt a szülei azóta sem tudják hazajuttatni. A kislány egyike annak a legalább 173 gyereknek, akik nem tudnak visszatérni Ausztáliába Indiából.

Johannah 2019 novembere óta nem találkozott a szüleivel. A család rokonlátogatáson volt Indiában, de a szülők hamarabb hazautaztak, a kislányt pedig a nagyszüleinél hagyták vakációzni. A család éppen költözni készült Malajziából Ausztráliába.

A kislány hazafele tartó repülőjáratát a berobbanó járvány miatt törölték. A szülei próbáltak neki újabb repjegyet foglalni, de az utazási korlátozások miatt sorra álltak le a repülőjáratok. A kislány maláj vízuma lejárt, a szülők ezért nélküle költöztek Sidney-be, és azóta is harcolnak, hogy a gyereküket hazautaztassák.

Az ausztál kormány indított járatokat az állampolgárai hazautaztatására, de ezekre Johannah a kora miatt nem szállhatott fel. Az ausztrál kormány gépein és a kereskedelmi járatok többségén sem utazhat 14 éves kor alatti, kísérő nélküli gyerek.

A szülők nem mertek visszautazni Indiába a kislányukért, mert féltek, hogy a kevés járat miatt ők is ottragadnak, 9000 másik ausztálhoz hasonlóan.

Johannah szülei végül egy privát légitársaság bérelt gépén tudtak helyet szerezni a kislánynak, ami május 6-án vitte volna haza. Az ausztrál kormány viszont éppen pár nappal korábban hozta meg a drasztikus szabályt, hogy nem engedi be az országba a hazautazni kívánó állampolgárait.

A beutazási tilalmat az ausztrál állampolgárok számára május 15-én végül feloldják. Johannah és a többi Indiában ragadt gyerek ügyével az ausztrál szenátus egyik bizottsága foglalkozik. (BBC)