Megállíthatatlannak tűnik az erdőirtás az Amazonas-medencében

külföld
2021 május 07., 18:50

Az elmúlt öt év áprilisai közül az ideiben volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az Amazonas brazíliai térségében. Az adatokat két héttel azután hozták nyilvánosságra, hogy Jair Bolsonaro államfő ígéretet tett arra, kormánya nagyobb energiát és forrásokat fordít az erdőpusztítás csökkentésére.

photo_camera Fotó: FLORIAN PLAUCHEUR/AFP

Az erdőirtás 43 százalékkal nőtt 2020 áprilisához képest és elérte az 581 négyzetkilométert a kormány Deter műholdas adatokra alapuló megfigyelő rendszerének előzetes adatai szerint.

Az Egyesült Államok kezdeményezésére két hete megrendezett klímacsúcson Bolsonaro hangnemet váltott az Amazonas térségének megőrzéséről és hajlandóságának adott hangot az erdőirtás megfékezésére, sok bírálója azonban kétkedésének adott hangot szavai hitelességét illetően.

Környezetvédelmi minisztere korábban tárgyalásokat kezdett Joe Biden amerikai elnök kormányával és nemzetközi pénzügyi támogatást kért az erdőirtás hatékony feltartóztatásához. Egymilliárd dollárnyi külföldi támogatást kért ahhoz, hogy a brazil kormány az erdőirtást egy év alatt 30-40 százalékkal csökkenteni tudja.

2019 januári hivatalba lépése óta Bolsonaro befolyásos agrárüzleti érdekeltségek oldalára állt, támadta a környezetvédelmi aktivistákat, és külpolitikájában Donald Trump korábbi elnökhöz igazodott. Eközben a világ legnagyobb esőerdőjében, az Amazonas környékén folyó erdőirtás 2008 óta a legnagyobb szintre emelkedett. (MTI, AFP)