Koronavírus-számok Magyarországon 06.17.
Elhunytak + 4 Σ 29 948
Kórházban - 29 Σ 320
Fertőzöttek + 113 Σ 807 322
Tesztek + 10 903 Σ 6 020 027
Oltottak + 12 799 Σ 5 375 923
A legújabb trendek

Németország nem támogatja a vakcinaszabadalmak feloldását

május 7., péntek 4:22

A német kormány szerint nem a szabadalmi jogok, hanem a termelési kapacitások szűkössége és a szigorú minőségi elvárások szabnak határt a koronavírus elleni vakcinák gyártásának, írja a BBC. Ezért nem támogatják az oltások szabadalmainak feloldását, amit eredetileg India és Dél-Afrika kezdeményezett tavaly ősszel, a napokban pedig az Egyesült Államok is beállt mögé.

A javaslat támogatói szerint a szabadalmak már a puszta létükkel is korlátozzák a vakcinák fejlesztésén dolgozó többi gyógyszercéget, ami a világ jelentős részén vakcinahiányhoz vezet. Közben elismerik, a szabadalmak feloldása önmagában kevés, a technológiai transzfert, illetve a know-how megosztását is követelik.

Oltás Kazahsztánban Fotó: RUSLAN PRYANIKOV/AFP

Franciaország és Olaszország is támogatja a szabadalmak feloldását, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, az Unió készen áll tárgyalni róla. Igaz, korábban világossá tette, hogy személyesen nem rajong az ötletért.

A gyógyszercégek azzal érvelnek, a szabadalmak feloldása biztonsági és minőségi kockázatokkal is járna a vakcinagyártásban.

Közben a Reuters által idézett szakértők azt mondják, hónapokba telhet, mire sikerül egyezségre jutni a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO)