Új kínai törvény tiltja, hogy az emberek túl sok ételt rendeljenek

étel
2021 május 07., 19:55

Múlt héten lépett érvénybe egy új tövény Kínában, aminek az a célja, hogy megakadályozza az ételpazarlást. A jogszabály értelmében az éttermekben nem szabad a szükségesnél több ételt rendelni, de hogy ez pontosan mit jelent, az még nem teljesen világos.

Azt is megtiltották, hogy az emberek mukbang videókat készítsenek vagy akár csak osszanak meg. Ez az a népszerű, Koreából eredeztethető műfaj, amiben annyi történik, hogy valaki a kamera előtt ülve eszik meg nagyon-nagyon-nagyon sok ételt.

Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly kezdett el az ételpazarlás ellen kampányolni. Bár az országban jelenleg nincs ételhiány, szerinte ez a probléma veszélyezteti Kína ételellátásának a biztonságát.

A törvény betartására egészen érdekes megoldások születtek. A hatóság ellenőrzik a céges étkezdék ételmaradékainak a mennyiségét, és terjed az „N-1” szabály, ami szerint az az ideális, ha a vendégek számánál eggyel kevesebb tál étel kerül az asztalra.

Több étterem menüjéhez adtak hozzá kisebb adagos opciót, és olyan étterem is van, ahol egy mérleget raktak a bejárathoz, és a vendégek súlya alapján tettek javaslatot arra, hogy mennyi ételt rendeljenek.

A törvény szerint büntethető az, ha egy étterem félrevezeti a vásárlóit azért, hogy több ételt rendeljenek, a tévéket és az internetes médiumokat pedig megbírságolhatják, ha ételhabzsolós videót forgatnak vagy sugároznak. Ezeket a tartalmakat egyébként már teljesen eltüntették a videómegosztókról.

Az még nem világos, hogy az egyéni rendeléseket hogyan szabályozzák majd, főleg mivel a törvény nem határoz meg büntetést azoknak, akik túlrendelik magukat az étteremben.

Az első figyelmeztetést kedden adták ki a hatóságok. Egy pékség kapta, amiért az esztétikai hibás vagy nem friss süteményeket kidobták. Egy tévés vetélkedőt pedig azért függesztett fel a kormány, mert a versenyzőkre úgy lehetett szavazni, hogy meg kellett venni hozzá a műsort szponzoráló cég tejtermékeit. Ezeket viszont sokan nem fogyasztották el utána, a beszámolók szerint volt, aki egyszerűen leöntötte a lefolyóba az italt. (VICE)