Függetlenségpárti parlamentet választottak a skótok

külföld
2021 május 08., 17:02

A skót választók a függetlenségpárti erőket juttatták többséghez a parlamentben - mondta a csütörtöki választások egyelőre nem hivatalos eredményét összegezve Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A szombat estig beérkezett adatok és az ezek alapján elvégzett modellszámítások szerint a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párté (SNP) lesz messze a legnagyobb frakció az edinburghi parlamentben, de a párt nem szerez abszolút többséget. Nicola Sturgeon szombat esti nyilatkozatában ezzel együtt az SNP történelmi jelentőségű győzelmének nevezte az eredményt, amellyel zsinórban negyedszer nyertek választást.

Nicola Sturgeon
photo_camera Nicola Sturgeon Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Abból a szempontból mindenképpen igaza van, hogy hiába hiányzik egy vagy két szavazat az abszolút többséghez, a fő cél, vagyis az Egyesült Királyságtól való elszakadás és az ehhez szükséges népszavazás elérhető közelségbe került, hiszen azt a féltucat képviselői helyet remélő zöld párt is támogatja.

Az uniópárti érvelés szerint ugyanakkor az SNP nem szerzett többséget, vagyis nincs legitim felhatalmazása újabb népszavazást kiírni a 2014-es után, amikor is 55-45 arányban az egységes Nagy-Britannia hívei nyertek. Azóta viszont megtörtént a Brexit, amit a skótok nagyon nem akartak, megtörtént Boris Johnson, aki nagyon nem népszerű, és megtörtént a koronavírus, amelyet sokak szerint a skót kormány jobban kezelt, mint a londoni.

Edinburgh-i találkozó 2019-ben
photo_camera Edinburgh-i találkozó 2019-ben Fotó: DUNCAN MCGLYNN/AFP

Alkotmányos válsághoz is vezethet, ha a központi kormány kitart azon álláspontja mellett, hogy most nem a népszavazgatás ideje van, hanem a gazdasági kilábalásé, és Johnson megvétózhatja, ha beterjesztik a népszavazást.

Sturgeon ezt a demokrácia megcsúfolásának tartaná, és hozzátette: nem is lehetne jobb érvet kitalálni arra, miért kellene elszakadni Londontól, mint ez a gondolkodásmód. (Reuters, MTI)