Nyolcmilliárd forint értékben ajándékozott el lélegeztetőgépeket a kormány

járvány
2021 május 08., 18:14

Összesen 425 lélegeztetőgépet ajándékozott el eddig a kormány abból a 16 ezerből, amelyet a járvány első hulláma alatt vásároltak. Ezek egy része egy gödöllői raktárban porosodik, a HVG korábbi információi szerint csak a tárolásuk havi 90 millió forintba kerül - idézi fel az RTL Híradó.

Összesítésük szerint ez azt jelentheti, hogy a 300 milliárd forint közpénzből beszerzett gépek közül nagyjából 8 milliárd forint értékűt adott át a kormány ingyen más országoknak. Eladni még mindig nem sikerült egyetlen egyet sem.

photo_camera Fotó: RTL Híradó

Ahogy arról mi is sokszor írtunk, az egyéb forrásból érkezők mellett összesen 16 863 darab lélegeztetőgépet vett a külügy mintegy 300 milliárd forintért. Azért is volt felesleges ennyit vásárolni, mert eleve tudni lehetett, hogy ha sokkal többen kerültek volna súlyos állapotban kórházba, 3000 intenzíves ágynál többet a magyar egészségügy egyszerűen képtelen lett volna üzemeltetni. Kevéssé meglepő, hogy februári cikkünk szerint egyetlen darabot sem sikerült eladni a feleslegesen felhalmozott, két Puskás-aréna árát kitevő készletekből.

„Gazemberség, amit a kormány a közpénzekkel művel. A kórházakban nincsen elég vécépapír, fertőtlenítőszer, szappan, és közben milliárdokat szórnak szét fideszes haverok gazdagodására” - nyilatkozta az RTL-nek a szocialista Ujhelyi István.