Az Európai Bizottság egyelőre nem hosszabbította meg szerződését az AstraZenecával

járvány
2021 május 09., 17:34

Ezt Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos közölte vasárnap, egy nappal azután, hogy az Európai Unió jóváhagyta az 1,8 milliárd Pfizer/BioNTech oltóanyag beszerzését 2023-ig biztosító szerződést.

photo_camera Fotó: Gabriel Bouys/AFP

„Nem újítottuk meg a szerződést az AstraZenacával június utánra. Meglátjuk, mi lesz később” - mondta a francia biztos a France Inter francia közrádiónak adott interjúban. A kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy véglegesen nem érkezik több AstraZeneca-oltóanyag az Európai Unióba, Breton kitérő választ adott: „Ezt még nem lehet kijelenteni, várjanak. Még csak most kezdtük a szerződések megújítását a Pfizer/BioNTech-kel, és másokkal is meg fogjuk újítani.” Hozzátette, hogy azért a Pfizerrel kezdtek, mert már a második szakaszon, a második generációs oltásokon dolgoznak.

Az Európai Bizottság egyértelművé tette, hogy az mRNS-alapú vakcinákat, a Pfizert és az amerikai Modernát részesíti előnyben, mert ezek bizonyítottan hatékonyak a koronavírus dél-amerikai és brazil variánsaival szemben is.

Thierry Breton április közepén azt mondta, az Unió csak olyan vakcinagyártókkal szerződik, amelyek a vállalt időben teljesítik a megrendeléseket. Agnes Pannier-Runacher francia ipari miniszter akkor jelezte, hogy az EU valószínűleg nem hosszabbít szerződést az AstraZenecával, miután Dánia teljesen elállt az AstraZeneca oltóanyagának használatától, más országokban pedig a ritka vérrögképződéses esetek miatt a használatát életkori korlátozásokhoz kötötték.

Az Európai Bizottság múlt hónapban jogi eljárást indított az AstaZenecával szemben, amiért a brit-svéd gyártó nem teljesítette időben a vállalt szállításait, a felek május 26-án egyeztetnek a bíróság előtt Brüsszelben. (MTI)