1,8 milliárd Pfizer-vakcinát kötött le az Európai Bizottság a következő három évre

járvány
2021 május 08., 12:37

Az Európai Bizottság jóváhagyta az 1,8 milliárd Pfizer/BioNTech oltóanyag beszerzését 2023-ig biztosító szerződést - közölte Ursula von der Leyen szombaton.

A szerződés 900 millió adag koronavírus elleni oltóanyag szállítását írja elő további 900 millió dózis későbbi megvásárlásának lehetőségével. Ezek a 18 évesnél fiatalabbaknak, illetve az új variánsok elleni védelemre és a már beoltottak emlékeztetőoltásaira kellenének.

Az Európai Bizottság elnöke szerint más gyógyszergyártókkal is tervezik további szerződések megkötését. Eddig a Pfizer/BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írtak alá szerződést vakcinabeszerzésről.

A hatalmas mennyiségű Pfizer rendelése azt jelenti, hogy az EU vezetőinek bizalma töretlen a Karikó Katalin nevéhez is köthető mRNS-alapú vakcinákban. A szerződéskötést az AP tudósítása szerint valamennyi tagállam támogatta. Von der Leyen kiemelte, hogy a Pfizer és a BioNTech megbízható partnerek - ez alighanem az AstraZenecára tett célzás is egyben, amely többször csúszott az ígért szállítmányokkal.

Az új szerződés számai nem nyilvánosak, német sajtóértesülések szerint a végösszeg akár 35 milliárd euró is lehet. A bolgár miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy az új szerződésben egy dózis 19,50 euróba kerül, ami egybevág a Deutsche Welle brüsszeli információival, miszerint 20 euró alatt kellett maradniuk. Ez némileg magasabb, mint a Pfizer-vakcinák eddigi becsült ára, és sokkal drágább, mint az AstraZeneca, amely dózisonként 2 eurónál is kevesebbe kerülhetett az EU-nak. De a kínai vakcinánál még így is olcsóbb lehet.