Csehország kártérítést fog kérni Moszkvától a vrbeticei robbanásért

külföld
2021 május 09., 10:28

Csehország legalább egymilliárd korona (14 milliárd forint) kártérítést fog követelni Oroszországtól a vrbeticei lőszeraktárakban történt robbanások okozta károkért, közölte szombat este Alena Schillerová cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

„A legjárhatóbb útnak a nemzetközi jog szerinti kártérítési kérelem látszik. Mert ha például a büntetőeljárás keretében kérnénk a kártérítést, az nagyon hosszan tartana” - jelentette ki Schillerová a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) Egy hét a politikában című szombati magazinműsorában.

A vrbeticei robbanások miatti kártérítési kérelem beadására korábban a cseh képviselőház szólította fel az Andrej Babis vezette koalíciós kormányt. Andrej Benesík, a képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke elismerte, hogy a kártérítési kérelem érvényesítése nem lesz könnyű.

„A cseh államnak azonban ez kötelessége, ami történt, azt nem hagyhatjuk szó nélkül” - szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

Jakub Kulhának cseh külügyminiszter megerősítette, hogy a tárca már dolgozik az ügyben Oroszországnak küldendő diplomáciai jegyzéken, amelyet a szövetségesekkel történő egyeztetés után kívánnak átnyújtani.

A hírtelevízió szerint Andrej Babis miniszterelnök az Európai Unió vezetőinek portói csúcstalálkozóján a Csehországgal való szolidaritás kinyilvánítására kérte az uniós tagországokat. Babis konkrétan azt kérte partnereitől, hogy minden tagállam utasítson ki legalább egy orosz diplomatát a vrbetice robbanások miatt.

A dél-morvaországi vrbeticei lőszerraktárakban 2014 októberében és decemberében történtek robbanások, amelyek egyebek között két emberéletet is követeltek. Miután Prága április közepén az orosz katonai titkosszolgálatokat jelölte meg a robbanások elkövetőjeként, cseh-orosz diplomáciai konfliktus robbant ki, amely a diplomaták kölcsönös kiutasítása után a nagykövetségek által alkalmazott csehek, illetve oroszok számának korlátozásához is vezetett. (MTI)