4,3 milliárd kártérítést követelnek a Hableány áldozatainak hozzátartozói

baleset
2021 május 10., 15:55

4,3 milliárd forintot követelnek a Hableány hajóbaleset áldozatainak hozzátartozói a Hableány és a Viking Sigyn üzemeltetőjétől a most benyújtott közös kárigényben, írja a Ripost.

A hozzátartozók egy magyar ügyvédi irodán keresztül jelezték közös kárigényüket a Fővárosi Törvényszék felé. A lap tudomása szerint a Hableány elhunyt kapitányának lánya 35 milliós kártérítési igényt nyújtott be a Panoráma Decknek, ami az apját foglalkoztatta. Szintén hasonló kárigénnyel élt az elhunyt matróz családja is.

A Panoráma Deck jogásza azt nyilatkozta a lapnak, hogy ha ki kell fizetniük a kártérítést, akkor tönkre fog menni a cég, ugyanis így is akkora a káruk a hajó miatt, hogy embereket kellett elküldeniük a cégtől.

A Hableány sétahajó és a Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én este ütközött össze a Dunán, a Margit hídnál. A Hableány másodpercek alatt elsüllyedt. Fedélzetén 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet hét koreai turista élte túl.

Szeptemberben a 64 éves ukrán hajóskapitányt halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolta meg az ügyészség. 9 év letöltendő szabadságvesztést és a szakmájától való 9 éves eltiltás kiszabását kérték a kapitányra. A legutóbbi április tárgyaláson pedig levetítették azt a videót, amit a Vikingen utazó egyik turista készített, és amin hallani lehet, ahogy az utasok sikoltoznak, amikor meglátják a Hableányt.