Izrael légicsapással reagált a Hamász rakétáira

külföld
2021 május 10., 14:54

Egyre eszkalálódik a helyzet Jeruzsálemben, ahol palesztin tüntetők összecsaptak a rendőrséggel. Hétfőn megrohamozta az izraeli rendőrség a Jeruzsálemi Templom-hegyet, ahol a hétvégén több ezer palesztin tüntető barikádozta el magát az Al-Aksza mecset közelében. A Hamász hétfő délután ultimátumot adott az izraeli hatóságoknak, hogy helyi idő szerint 6 órára vonuljanak vissza a mecsettől. Az ultimátum lejárta után a Gázai övezetből a Hamász rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre. A támadások miatt evakuálták az izraeli törvényhozás, a Knesszet épületét.

A rakétatámadásra Izrael légi csapásokkal reagált, amelyekben a palesztin kormány szerint 20 ember életét vesztette a Gázai övezetben, köztük több gyerek. Egyelőre nincs hír arról, hogy a rakétatámadásoknak lennének áldozatai vagy sérültjei. A palesztin Vörös Félhold jelentése szerint a mecset körüli összecsapásokban viszont eddig 305 ember sérült meg, többségükben palesztin tüntetők. Eddig 205 tüntetőt vittek kórházba. A sérültek közül heten vannak súlyos állapotban, köztük egy hét hónapos izraeli csecsemő, aki akkor sérült meg, amikor a családja autóját kövekkel dobálták meg. Akkor is többen megsérültek, amikor egy izraeli férfi a kocsiját kövekkel dobáló palesztin tüntetők közé hajtott. A tüntetők ezután feltépték a kocsi ajtaját, és közelebből is kövekkel dobálták a sofőrt, végül egy rendőr sietett a segítségére.

Az izraeli hatóságok szerint hétfőn azután kezdődtek az összetűzések, hogy a palesztinok kövekkel kezdték dobálni a Nyugati Falhoz vezető kapunál gyülekező zsidókat. A mecset szóvivője szerint viszont akkor kezdődtek az összecsapások, amikor a rendőrség hétfő reggel elkezdte evakuálni a mecsetben és környékén összegyűlt muszlimokat, hogy a Jeruzsálem-napot ünnepelni akaró izraeli nacionalisták be tudjanak jutni az óvárosba.

Ahogy korábban írtuk, a palesztinok a Ramadán utolsó napjára gyűltek össze az Iszlám harmadik legszentebb helyének számító mecsetnél, de az ellen is tüntettek, hogy az izraeli kormány több palesztin családot telepített ki az óváros szomszédságában fekvő Sejk Dzsarrah városrészből, hogy a helyükre zsidó telepeseket költöztessenek. Az ENSZ által is elítélt eljárással kapcsolatban hétfőn kellett volna döntést hoznia egy izraeli bíróságnak, ezt viszont a tüntetések és összecsapások miatt elhalasztották.

photo_camera Fotó: EYAD TAWIL/Anadolu Agency via AFP

A több ezres, erőszakba hajló tüntetések épp akkor történnek, amikor hétfőn, a város 1967-es elfoglalásának évfordulóján izraeli nacionalisták az éves felvonulásokra készülnek. A Jeruzsálem-napi felvonulás keresztülhalad a nemzetközi közösség szerint azóta is illegálisan elfoglalt Kelet-Jeruzsálemen is, és bár korábban az izraeli biztonsági erők azt javasolták, hogy az idén halasszák el a felvonulást, Kobi Sabtai izraeli rendőrfőnök az utolsó pillanatban mégis engedélyezte a felvonulást. A muszlim negyed bejáratát a hírre teherautókkal torlaszolták el. (NBC, Guardian).