Fokozottan ellenőrzik a gyalogos-átkelőhelyeket

közlekedés
2021 május 11., 16:36

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága csütörtökig „Zebra terv” néven balesetmegelőzési ellenőrzést tart a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva.

„A baleset-megelőzési ellenőrzés során a rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, amely történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is”írja a police.hu, ami szerint a rendőrök főleg a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken lesznek jelen.

link Forrás

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el a közutakon, közülük 150 ember meg is hal. 2500 gyalogosból közel 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset, ezeknek a baleseteknek kb. a 2,5 százaléka halálos kimenetelű.

A gyalogosok miatt történő balesetek legtöbbször azért történnek, mert a gyalogos óvatlanul, hirtelen lép az úttestre. A második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen áthaladás.

Az autósoknak kellően óvatosan, figyelmesen és mérsékelt sebességgel kell megközelíteniük az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani, ilyenek a gyalogos-átkelőhelyek és a busz- vagy villamos-megállóhelyek. (police.hu, címlapkép: Mihádák Zoltán/MTI)