Izrael kedden újabb légicsapásokat mért a Gázai övezetre

külföld
2021 május 11., 08:27

Izrael kedden újabb légicsapásokat mért a Gázai övezetre, jelentette a török Anadoulu hírügynökség. Helyszíni tudósítójuk szerint az izraeli harci gépek folyamatosan támadják az övezet különböző részeit.

Füstfelhők gomolyognak Khan Yunis kikötője fölött az izraeli légierő kedd reggeli csapása után.
photo_camera Füstfelhők gomolyognak Khan Yunis kikötője fölött az izraeli légierő kedd reggeli csapása után. Fotó: MAHMOUD KHATAB/AFP

Beszámolója szerint a légierő csapást mért az övezet déli részén Khan Yunis kikötőjére, illetve támadta a Hamasz állásait az övezet nyugati határán, amire válaszul a palesztinok rakétákat lőttek ki.

A legújabb bombázás áldozatairól a palesztin egészségügyi minisztérium egyelőre nem közölt adatokat. A hétfői légi csapásokban jelentésük szerint húsz ember, köztük kilenc gyermek vesztette életét.

A Hamasz kedden is rakétákkal lőtte Izraelt a Gázai övezetből.
photo_camera A Hamasz kedden is rakétákkal lőtte Izraelt a Gázai övezetből. Fotó: MOHAMMED ABED/AFP

Izrael és a palesztinok között napok óta egyre fokozódott a feszültség, amely amiatt robbant ki, hogy Jeruzsálem óvárosában több palesztin családot is megpróbáltak kilakoltatni, hogy a helyükre zsidó telepeseket költöztessenek. Emiatt zavargások törtek ki, ahol a palesztinok kövekkel, az izraeli hatóságok pedig könnygázzal és éles lőszerrel harcoltak. Már ezekben az összecsapásokban is többen lőtt sebeket szenvedtek.

Hétfőn aztán eszkalálódott a helyzet, amikor a Hamasz rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre, amire válaszul az izraeli légierő bombázásokba kezdett. A feszült helyzet már szólásra késztette a nagyhatalmakat, az USA, Nagy-Britannia és az EU külügyminisztere is mérsékletre szólította a feleket - a jelek szerint egyelőre hatástalanul.