Már 28 halálos áldozata van a légicsapásoknak Gázában

külföld
2021 május 11., 14:06

Ma napközben is folytatódott a bombázás a Gázai övezetben. A térséget ellenőrzése alatt tartó Hamasz hétfő este óta több mint 300 rakétát lőtt ki Jeruzsálem felé, ennek következtében két izraeli életét vesztette Ashkelonban kedd délután, és legalább 25 civil megsérült. Este Tel Aviv környékén is rakéták csapódtak be. Az izraeli hadsereg pedig 150 célpontot talált el Gázában, álláspontjuk szerint ebből 130 „terrorcélpont” volt.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a légicsapások miatt hétfő este óta 28 palesztin halt meg Gázában, köztük 10 gyerek, egy nő és a 19 éves mozgássérült fia. Az izraeli hadsereg azt állítja, a halottak közül 15 militáns személy volt, és megölték a Hamasz különleges rakétaegységének parancsnokát, Samah Abed al-Mamloukot is. Több mint 150-en megsérültek.

Palesztin férfi egy sérült kislánnyal orvosi ellátásra vár az al-Shifa kórházban, egy május 11-i izraeli rakétatámadás után.
photo_camera Palesztin férfi egy sérült kislánnyal orvosi ellátásra vár az al-Shifa kórházban, egy május 11-i izraeli rakétatámadás után. Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedd délután találkozott az izraeli hadsereg vezérkarával, utána pedig videóüzenetben azt mondta, a légicsapások erejét és gyakoriságát is növelni fogják, és olyan módokon fogják támadni a Hamaszt, amire nem számítanak. Az izraeli hadsereg csapatokat küldött ma az övezet határára erősítésnek, és 5000 tartalékos katonát is bevetnek.

A Hamasz délután 130 rakétát lőtt ki Tel Aviv és Izrael középső része felé. Az Eilat-Ashkelon olajvezeték egy nagyobb tartályát eltalálta egy rakéta, félő, hogy a tűz miatt veszélyes anyagok terjednek szét. Az este folyamán Tel Avivtól délre, Rishon Lezionban rakéta csapódott be, egy nő meghalt. Nem sokkal később Tel Aviv külvárosait, Holont és Givatayimot is rakétatalálat érte, legalább nyolcan megsérültek.

A Ben Gurion reptéren leállították a légiközlekedést, az iskolák holnap zárva lesznek.

Izrael és a palesztinok között napok óta egyre fokozódott a feszültség, amely amiatt robbant ki, hogy Jeruzsálem óvárosában több palesztin családot is megpróbáltak kilakoltatni, hogy a helyükre zsidó telepeseket költöztessenek. Emiatt zavargások törtek ki, ahol a palesztinok kövekkel, az izraeli hatóságok pedig könnygázzal és éles lőszerrel harcoltak. Már ezekben az összecsapásokban is többen lőtt sebeket szenvedtek.

Hétfőn aztán eszkalálódott a helyzet, amikor a Hamasz rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre, amire válaszul az izraeli légierő bombázásokba kezdett. A feszült helyzet már szólásra késztette a nagyhatalmakat, az USA, Nagy-Britannia és az EU külügyminisztere is mérsékletre szólította a feleket - a jelek szerint egyelőre hatástalanul.

(BBC, Reuters, Times of Israel)