Ombudsmanhoz fordult Szél Bernadett a műtétre várók fizetős tesztelése miatt

POLITIKA
2021 május 11., 10:47

"Alapjogsértőnek tartom a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordultam az ügyben! Fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára is” - írta a Facebookon Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. Szél az Emberi Erőforrások miniszterének múlt pénteki, időközben már pontosított bejelentésére reagált, mely szerint azoknak, akik nincsenek beoltva a koronavírus ellen, a halasztható műtéti beavatkozások előtt saját költségükön kell legfeljebb két nappal a műtét előtt egy PCR-tesztet, a műtét napján pedig egy antigén gyorstesztet végezniük.

link Forrás

A minisztérium később ezt úgy pontosította, hogy azoknak, akik önhibájukon kívül nem kaphattak még védőoltást - például mert betegek voltak -, nem kell fizetniük a tesztekért.

Szél szerint a fizetős tesztelés csak további késedelmeket okozhat a járvány miatt amúgy is elhalasztott műtétekben, mert sokan tovább halogathatják azokat, mivel nem tudják kifizetni a több tízezer forintba kerülő teszteket. Szerinte ez különösen sújtja a hátrányos helyzetű településen élőket, akik szerinte "nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez".

Szél arra is emlékeztetett, hogy Müller Cecília februárban, az egynapos beavatkozások újraindulásakor még külön kiemelte, hogy mivel a PCR-tesztek járványvédelmi szempontból létfontosságúak, ingyenesek lesznek. (Via Népszava)