Varga Mihály: Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések

gazdaság
2021 május 11., 17:34

A kormány jövőre két százalékkal csökkenti a munkabér adóterheit, illetve egyszerűsödik és olcsóbb lesz az átalányadózás. Megszüntetik a kockázatitőke-alapkezelők és a tőzsdék különadóját, és kedvezőbbé válik az energiaellátók társasági adózása is. Továbbá 15 százalékra csökkentik a kriptodevizákból származó jövedelmek adóterhét - írja a Portfolio.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2021. május 11-én
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter 2021. május 11-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Mindezeket Varga Mihály ma Facebookon, egy videóban jelentette be. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a törvényjavaslatot hamarosan benyújtják az Országgyűlésnek.

A javaslat leglényegesebb pontjai a következők.

  • Csökkentik a munkabérek adóterheit: 2022 júliusától a szociális hozzájárulási adó mértéke 15 százalékra mérséklődik, és a szakképzési hozzájárulás a kedvezmények fenntartása mellett beépül az adóba. A munkát terhelő adók mértéke ezzel 2 százalékkal csökken, valamint tovább egyszerűsödik az adórendszer. Így évente 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.
  • Könnyebb és olcsóbb lesz az átalányadózás. A jövőben az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenység esetén az ötvenszereséig lesz választható. Az így adózó vállalkozónak az éves minimálbér felééig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, valamint élhet a családi adókedvezmény lehetőségével is. Ez az intézkedés 70 ezer vállalkozónak jelenthet könnyebbséget.
  • Azzal támogatják a gazdaság újraindításában aktívan részt vevő kockázatitőke-alapkezelőket és a tőzsdéket, hogy a jövő évtől mentesülnek a különadó alól.
  • A rezsicsökkentés fenntartása érdekében az energiaellátók a következő öt adóévben levonhatják a veszteségüket az adózás előtti eredményükből.
  • A kormány kifehérítené a kriptodevizákból származó jövedelmeket: a 30,5 százalékos adóteher 15 százalékra mérséklődne. Ez több milliárd forintot hozhat a költségvetésnek.

Varga Mihály egyébként tegnap a 2022-es költségvetést ért kritikákkal kapcsolatban arról beszélt, hogy Matolcsyék nem értik, hogyan kell kanyarban előzni.