A republikánusok eltávolítják az egyik legfontosabb vezetőségi tagukat is, mert kritizálta Trumpot

külföld
2021 május 12., 13:02

Szerdán kiszavazza a Republikánus Párt a kongresszusi vezetőségéből Liz Cheney-t, Bush alelnökének, Dick Cheney-nek lányát. Eddig a republikánusok elnökségében volt, a harmadik legfontosabb pozícióban. A bűne az, hogy az elmúlt hetekben Trump nagy kritikusává vált. Szerinte az előző elnök hazudik, amikor azt mondja, hogy elcsalták a választást. Az utolsó csepp a Trumphoz hű republikánusok poharában egy Twitter-posztja volt. Cheney ebben azt írta, hogy aki azt mondja, ellopták a választást, hazugságot terjeszt, hátat fordít a jogállamiságnak, és megmérgezi Amerika demokratikus rendszerét.

link Forrás

A Capitolium ostroma óta kiélesedett a harc a Republikánus Párton belül a Trump politikáját folytatók és a mérsékelt konzervatívok között. Cheney egyike a tíz kongresszusi képviselőnek, aki segített a szenátus elé küldeni az előző elnök ügyét, hogy felelősségre vonják hatalommal való visszaélés és a kongresszusi vizsgálat akadályozása miatt. Az impeachment elbukott, és mostanra a pártszervezetben is többen lettek a keményvonalas Trumpisták.

Kaliforniai tüntetés Trump mellett egy hónapja. Az előző elnöknek még mindig nagy a támogatottsága.
photo_camera Kaliforniai tüntetés Trump mellett egy hónapja. Az előző elnöknek még mindig nagy a támogatottsága. Fotó: APU GOMES/Getty Images via AFP

Liz Cheney kedden a kongresszusban tartott amolyan védőbeszédet. A hatperces, érzelmes szöveget azzal kezdte, hogy

„el kell mondanunk az igazságot. A választásokat nem lopták el, Amerika nem bukott meg.Nem fogok hátradőlni és csendben nézni, ahogy mások lesüllyesztik a pártot, hátat fordítanak a jogállamiságnak, és csatlakoznak Trump elnök keresztes hadjáratához, amely aláássa a demokráciánkat."

link Forrás

Egy ennyire nagy formátumú republikánus szereplő kiállása Trump ellen azért is fontos, mert Novemberben időközi választások jönnek, amely esélyt adhat Trump körének arra, hogy megalapozzák a visszatérését a politikába. Közben a Cheney-hez hasonló mérsékelt konzervatívok a Reuters februári információja szerint már azon dolgoznak, hogy egy új pártot hozzanak létre a szerintük menthetetlen Republikánus Párt mellett.

(A borítóképen Liz Cheney a Kongresszus nagytermében április végén (Photo by POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)