Trump hívei megostromolták a Capitoliumot, Bident szentesítették, Trump átadja a hatalmat

 • A választási vereségét elismerni képtelen Donald Trumpnak sikerült eléggé feltüzelni a híveit, hogy azok megrohanják az éppen a választás eredményét hitelesítő törvényhozás épületét.
 • A zavargásoknak halálos áldozatai is vannak.
 • A Washington Post és a NYTimes Trump felelősségre vonását követeli.
 • A kényszerszünet után összeült a szenátus és a képviselőház a Capitolium épületében, és végül hitelesítették Biden győzelmét.
 • Trump bejelentette, hogy január 20-án átadja a hatalmat Bidennek.

Sorra hátráltak ki Trump mögül közeli szövetségesei is

Az Axios szedte össze, hogy a választási veresége óta hogyan fordultak sorra Trump ellen olyanok is, akik vagy nekik köszönhették a posztjukat, vagy pedig éveken át hűségesen segítették Trumpot. 

Az utóbbi hetekben

 • rendszeresen olyan konzervatív bírák söpörték le a választási csalásról szóló, bizonyítékok és alap nélküli beadványokat, akiket Trump nevezett ki
 • a Trump által a Legfelsőbb Bíróságba ültetett bírák sem kívántak közbeavatkozni a választás után
 • Georgia kormányzója, aki jelentős részben Trumpnak köszönhette a posztját, szintén nem volt hajlandó beleavatkozni a választási eredmények felülbírálásába 
 • a szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell éveken át simán együttműködött Trumppal és nem emelt szót nyilvánosan egy rakás dolog ellen, amiről amúgy lehetett tudni, hogy zárt ajtók mögött nevetségesnek talál, de most a szenátusban arról beszélt, hogy a kongresszusnak Biden győzelmét kell bejelentenie. 
 • A republikánus szenátor, Tom Cotton, aki az egyik leghűségesebb szövetségese volt a szenátusban, nyíltan elítélte, amit Trump a választások után tett. Ez azért is érdekes fejlemény az Axios szerint, mert Cotton indulni tervez 2024-ben, és az, hogy nekiment Trumpnak, azt jelentheti, hogy Cotton úgy számolt, a bukott elnök már nem fog komoly politikai fenyegetést jelenteni a következő ciklus során. 
 • Volt egy rakás republikánus is, aki nem volt hajlandó beleállni abba, hogy szavazatukkal megtámadják az egyes államok választásának végeredményét. Persze rengetegen voltak, akik viszont belementek ebbe: Pennyslvania esetében a képviselőházban 138 támogató és 282 ellenző szavazattal bukott el a végeredmény megtámadásáról szóló javaslat, míg a szenátusban 7 a 92 ellen volt az arány. 
 • És végül ott van Mike Pence alelnök, aki éveken át hűségesen követte mindenben Trumpot, ugyanakkor a legvégén az alkotmányra hivatkozva nem volt hajlandó teljesíteni Trump kérését, és elutasítani Biden kinevezését. 

Az Axios is hangsúlyozza, hogy itt nem hősökről van szó, hanem olyan emberekről, akik közelről nézték, ahogy a rendszer omlik össze, és a végén ilyen vagy okból nem engedték, hogy teljesen összetörjön. 

A brit belügyminiszter szerint Trump szavai közvetlenül vezettek az erőszakhoz

Elfogadhatatlannak és borzasztónak nevezte a BBC csütörtök reggeli műsorában a szerdai, washingtoni eseményeket Priti Patel brit belügyminiszter, aki elmondta azt is, hogy Trump szavai közvetlenül vezettek az erőszakhoz, és ehhez képest még mindig nem volt képes elítélni a történteket, ez pedig teljesen elítélendő. 

Angela Merkel dühös és szomorú volt szerda este

A német kancellár is megszólalt a szerdai, washingtoni eseményekkel kapcsolatban, és Merkel elmondta, hogy a Capitoliumba betörő emberekről készült felvételek láttán dühös és szomorú volt. Mint mondta, sajnálja, hogy Trump november óta nem ismerte el vereségét. (Reuters)

Trump egykori minisztere és kabinetfőnöke is elítélte a szerdai eseményeket

Két, nemrég még a Donald Trump vezette Fehér Házban fontos pozíciót betöltő személy is élesen elítélte a szerdai történéseket, és James Mattis, Trump egykori védelmi minisztere egyenesen az elnököt vádolta meg az erőszak felszításával, írja a BBC

Mattis távozása óta nem először volt kritikus Trumppal szemben, és szerda esti közleményében úgy fogalmazott, hogy a Capitolium elleni erőszakos támadást, melynek célja az volt, hogy az amerikai demokráciát a csürhe uralma alá hajtsa, Trump ösztönözte. Mattis kitért arra is, hogy Trump tettét olyan ál-politikai vezetők segítették, akik neve a gyávaság példájaként fog fennmaradni. 

Mattis 2018-ban mondott le posztjáról, miután nem értett egyet Trump szíriai döntéseivel. Azóta élesen kritizálta Trumpot azért is, ahogy tavaly nyáron a Black Lives Matter-tüntetésekre reagált. 

Közben az egykori fehérházi kabinetfőnök, John Kelly Twitteren írt arról, hogy az Egyesült Államokban sokkal jobban oda kéne figyelni arra, kit választanak meg hivatalba, és jobban kéne figyelni a politikusjelöltek jellemére, erkölcsi és morális előéletére. Kelly külön megdicsérte Joe Biden szerdai beszédét, amit elnökhöz méltónak nevezett. 

A Fehér Ház jogi vezetője mindenkinek azt tanácsolta, hogy tartsa távol magát Trumptól

Miután Trump támogatói betörtek a Capitoliumba, az elnök stábjának több tagja aggódni kezdett, hogy akaratuk ellenére nem válnak-e egy puccs résztvevőivé, írja belső források alapján a Vanity Fair újságírója, Gabriel Sherman. 

Az egyik fehérházi alkalmazott például azt mesélte egy barátjának, hogy a Fehér Ház jogi vezetője, Pat Cipollone azt javasolta a hivatalnokoknak, hogy maradjanak távol Trumptól, hogy ne tűnhessen úgy, mintha segítenék vagy lehetővé tennék a cselekedeteit. Cipollone azzal érvelt, hogy ha távol maradnak az elnöktől, akkor csökkentik az esélyét, hogy hazaárulás vádjával fogják perbe őket. 

Egy fehérház-közeli republikánus politikus pedig arról beszélt a lapnak, hogy több üzleti vezető is, miután rémültek látták, hogy mi történik Washingtonban, próbálták elérni Trumpot, hogy állítsa le a hőzöngő tömeget, de az elnök nem fogadta senki hívását. Voltak, akik ekkor Trump kabinetfőnökét, Mark Meadowst keresték, de ő se reagált semmiféle megkeresésre. (Yahoo News)

Jóváhagyta az USA kongresszusa az elnökválasztás végeredményét: Joe Biden a győztes

Alabamától Wyomingig az összes tagállam elektori szavazatát jóváhagyták az USA kongresszusában a képviselők, és ezzel hivatalosan is elismerték, hogy az USA 2020-as elnökválasztását Joe Biden nyerte meg.

A máskor csak formalitásnak számító eljárás rendkívül hosszúra nyúlt. Részben mert az ülést meg kellett szakítani, amikor a Capitoliumba tüntetők nyomultak. Részben pedig azért, mert három állam eredményét néhány republikánus képviselő megtámadta, és államonként két-két órát kellett vitatkozni az eredményen. 

Ezzel lezárult az elnökválasztás menete: november elején szavazott a lakosság, majd decemberben a tagállamok elektorai szavaztak a néptől kapott felhatalmazásuk alapján, most pedig a törvényhozás jóváhagyta az eredményt. A következő, és egyben utolsó állomása a procedúrának január 20-án lesz, amikor Joe Biden leteheti az esküt, és ezzel hivatalba lép. 

Joe BidenFotó: CHANDAN KHANNA/AFP

Technikailag Biden győzelme már egyértelmű

A kongresszus már T betűnél tart a tagállami elektorok szavazatainak jóváhagyásával. Amikor Tennessee állam eredményét is jóváhagyták magyar idő szerint délelőtt fél 10-kor, akkortól az összes elektori szavazat több mint fele már hivatalosan is Joe Bidené lett. Vagyis ha újabb állam esetében indulna vita vagy óvás, az már technikai értelemben sem veszélyeztetné, hogy Biden győzelmét kihirdessék a törvényhozás tagjai. 

Innentől felgyorsulhat Biden győzelmének jóváhagyása

A szenátus után Pennsylvania eredményének megtámadását a kétórás vitakeret kihasználása után elutasította a képviselőház is, majd a két ház döntése értelmében Mike Pence elfogadta a döntést. Most jöhetnek sorra ábécé-sorrendben a hátralévő államok, összesen még 12, illetve Washington DC. 

Arra lehet számítani, hogy az államok többségének eredményét nem fogják már megtámadni, ahol meg próbálkoznak vele, ott nem biztos, hogy meglesz a megfelelő számú republikánus képviselő ahhoz, hogy vitára bocsáthassák a kérdést. A Guardian gyorselemzése szerint még Wisconsin a legesélyesebb állam, ahol esetleg lehet republikánus akadékoskodás, de azért alapvetően arra lehet számítani, hogy már nincs sok hátra az éjszakába nyúló kongresszusi munkából. 

Pennsylvania eredményét is hiába támadták a republikánusok, egyre közelebb Biden győzelmének jóváhagyása

Két órás vita után a képviselőház leszavazta azt a republikánus indítványt, ami Pennsylvania állam eredményeit támadta volna meg. Ezzel még egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a Kongresszus jóváhagyja Biden megválasztását, hiszen a szenátus korábban gyakorlatilag vita nélkül leszavazta már az állami eredmények megtámadását. 

A képviselőházban 282-138 arányban bukott el a republikánus javaslat. Hamarosan összeül a két ház, és a két eredmény ismeretében jóváhagyják Biden győzelmét Pennsylvaniában. 

Nemzetközi reakciók: gúny és megrendülés

A nyugat-európai vezetők egymás után ítélik el a Capitolium ostromát. A francia és a német külügyminiszter is a demokrácia elleni támadásként értékelte az ostromot, és felszólították Trumpot és a híveit, hogy tartsák tiszteletben a választás eredményét. 

Az Amerikával rossz viszonyban lévő országok vezetői pedig gúnyolódnak. A török külügyminiszter például felajánlotta, hogy szívesen közvetít a demokraták és a republikánusok között; míg a venezuelai kormány arra emlékeztetett, hogy pont olyan jelenetek játszódtak le, amit az USA eddig csak más országok törvényhozásaiban provokált ki. (BBC)

Trump hűséges szövetségesének is sok volt, ami szerdán történt

A republikánus Lindsey Graham szenátornak, Trump szövetségesének is elege lett szerdára: Graham élesen kikelt azon republikánus politikusok ellen, akik megtámadták a választás végeredményét, és közölte, hogy ő nem fogja támogatni Trump alaptalan állításait a választási csalásokról, és Joe Bident tekinti az ország következő elnökének. 

A szenátusban felszólalva Graham elmondta, hogy Trumpnak és neki nem semmi közös útja volt („hell of a journey”), és utálja, hogy ez történik, tényleg nagyon utálja, de ma nem tud mást mondani a lázadó repbulikánusoknak, mint hogy ne számoljanak vele. Ami sok az sok, tette még hozzá. 

Mint a Hill megjegyzi, Graham valóban nem egyszerű utat járt be: a 2016-os republikánus előválasztások idején még ő volt az egyike a Trumpot hangosan gyalázóknak, hogy aztán Trump megválasztása után az egyik legszorosabb szövetségesévé váljon a szenátusban, és segítsen átvinni jelentős döntéseket és kinevezéseket. 

Biden győzelme után Graham egy ideig egyetértett Trump állításaival, hogy egy elcsalt választás vezethetett az igazságtalan eredményhez. Az idő előrehaladtával azonban elfogadta az eredményt, és vasárnap már nem értett egyet azokkal a republikánusokkal, akik az elektori végeredmény megtámadására készültek. 

A Capitolium épülete ellen elkövetett erőszakos támadás után amúgy több olyan republikánus is visszalépett a választási eredmény megtámadásától, akik korábban fontolgatták azt. 

A két legnagyobb amerikai lap Trump felelősségre vonását követeli

A New York Times és a Washington Post is szerkesztőségi vezércikkben reagált magyar idő szerint péntek reggel a Capitolium ostromára. Mindkettő arról szól, hogy Donald Trump a fő felelőse az erőszaknak, a demokráciát veszélyeztető támadásnak. 

A Washington Post egyenesen azt követeli, hogy a kormány vagy a képviselőház fossza meg hatalmától az elnököt, és ne maradhasson hivatalban még két hétig. A New York Times annyiban megengedőbb, hogy elképzelhetőnek tartják azt is, hogy csak a hivatali ideje lejárta után induljon büntetőeljárás Trump ellen. 

Nincsenek már épületfoglalók a Capitoliumban

Helyi idő szerint hajnai negyed 2-re a hatóságoknak sikerült teljesen kiüríteni a Capitol Complex nevű kormányzati negyedet Washingtonban, írja az NBC News a Capitolium alkalmazottainak kiküldött belső üzenet alapján. 

Trump ügyvédje az ostrom után is arra biztatta a republikánusokat, hogy húzzák az időt

A Guardian megszerzett egy hangüzenetet, amit Rudy Giuliani akart eljuttatni egy alabamai szenátornak - a lap szerint véletlenül valaki másnak küldte el, és így jutott hozzájuk. Giuliani vezeti azt az ügyvédi csapatot, amely több államban is megtámadta Trump nevében Biden győzelmét.

Az üzenetben arra kéri a szenátort, hogy 10 állam esetében támogassa azt a képviselői beadványt, ami az elektori szavazatok megtámadásáról szól. Az üzenet washingtoni idő szerint este nyolc előtt készült, amikor a tüntetőket már kiszorították a Capitoliumból, és nem sokkal azelőtt, hogy újra ülésezni kezdett volna a kongresszus.

A beadványok támogatásával államonként két-két órányi vitát nyert volna Trump. A szenátusban azonban az ostrom előtt kettő, utána pedig csak egy állam eredményének megtámadását támogatta legalább egy szenátor, úgyhogy a vita lassan befejeződik. (Guardian)

A Twitter és a Facebook is letiltotta Trumpot a további posztolásról

Nem csak törölte Trump posztját a Twitter, de 12 órára ki is zárták a fiókjából, jelentette be a mikroblog-szolgáltató. Trump szerda este dicsérte a Capitolium épületébe betörő tömeget és elcsalt választásról beszélt, mire a Twitter és a Facebook előbb két posztját is törölte, majd mindkét oldal fel is függesztette a fiókját.

A Twitter azt írta, hogy akár végleg is törölhetik az elnök fiókját, amennyiben a jövőben is megsérti az oldal alapelveit. Nem sokkal később a Facebook szóvivője is bejelentette, hogy Trump két posztja is megsértette az oldal alapszabályát, így 24 órára kizárták az oldalról, azaz az amerikai elnök nem tud posztolni Facebook-oldalára.

Mindkét oldalnál úgy ítélték meg, hogy Trump bejegyzéseivel nem hogy csillapítani próbálta volna a kedélyeket, hanem épp ellenkezőleg, szította az erőszakot, ez pedig ellentétes a két közösségi oldal alapszabályával. 

Trump stábjából hárman felmondták, és sokan követhetik őket

A Capitolium ostroma annyira megrendítette Trump stábjának több tagját is, hogy tanácsadói és sajtósai közül is többen jelezték, hogy a lemondásukat fontolgatják, illetve hárman már be is adták a felmondásukat. (Forbes)