Akkor inkább szereljenek le, üzeni a polgárháborúval riogató francia katonáknak a fegyveres erők vezetője

külföld
2021 május 12., 05:42

„A legészszerűbb lépés, ha elhagyják a hadsereget, hogy szabadon kifejezhessék elképzeléseiket és meggyőződéseiket” - mondta François Lecointre tábornok, a francia fegyveres erők vezetője azokról a katonákról, akik aláírták a botrányt kavart, polgárháborút vizionáló nyílt levelet. E szerint a kormány túl nagy engedményeket tesz az iszlamistáknak, de amikor eljön a polgárháború, a hadsereg kész lesz rendet tenni az országban

A levelet állítólag 130 ezren támogatták, bár a Valeurs Actuelles (Mai értékek) című szélsőjobboldali lapban közzétett szöveg minden támogatója anonim. Azt mondják, rengeteg köztük a fiatal katona, akik szolgáltak Afganisztánban, Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban.

Lecointre ugyan nem fenyegetett szankciókkal, de azt mondta, a levéllel felesleges politikai vitába keverték a hadsereget. Szerinte minden katonának jár a gondolat szabadsága, de muszáj különbséget tenniük polgári és katonai kötelezettségeik közt, idézi a BBC.

photo_camera François Lecointre Fotó: JOEL SAGET/AFP

Macron elnök pártjának szóvivője szerint az egész csak médiafogás, amivel Marine Le Pent, a szélsőjobboldal vezérét akarják segíteni.

Néhány héttel korábban egy másik levél is megjelent, amiben húsz nyugalmazott tábornok írt közelgő „faji háborúról”.