Csütörtökig várják az európaiak válaszait a kábítószerezési szokásaikról

drog
2021 május 12., 08:06

Csütörtök délután háromig lehet kitölteni azt a 31 országban zajló kutatást, amit az EU kábítószerügyi ügynöksége indított.

Az EU kábítószerügyi ügynöksége (EMCDDA) által elindított Európai Online Felmérés a Droghasználatról című vizsgálat célja a területen dolgozó szakemberek és politikai döntéshozók tudásának bővítése a szerhasználati mintázatokról Európában, és ezáltal a jövőbeni drogpolitikák és beavatkozások támogatása a szükséges információkkal.

Mint a közleményben írják, az európai kábítószerhelyzet monitorozásával és a bevált gyakorlatok terjesztésével foglalkozó EMCDDA, mely az EU kábítószerügyi ügynöksége, ebben az évben már 31 országban 28 nyelven indít online felmérést a droghasználati szokásokról. Az új kérdőív, mely 6 héten át – március 18-tól április 30-ig - lesz elérhető, modulokra bomlik, vizsgálva a szocio-demográfiai jellemzőket, szerhasználati mintázatokat, kábítószerekhez való hozzáférést (vásárolt mennyiségek, árak), valamint a koronavírus-járvány hatásait a szerhasználatra.

Az eredmények hozzájárulnak majd az európai szerhasználati szokások és a fogyasztott mennyiségek megismeréséhez. Segítenek, hogy részletesebb, valósághűbb képet fessünk a drogpiac aktuális helyzetéről is. Ez elősegíti a drogpiaci becslések elkészítését nemzeti és európai szinten egyaránt, valamint hozzájárul a szakpolitikák fejlesztéséhez.

A kutatás teljesen anonim, magyar nyelven is elérhető, és ide kattintva lehet kitölteni.