Katonákkal fékezné meg az izraeli kormány a lincseléseket

külföld
2021 május 13., 04:30

Az ENSZ figyelmeztetése szerint már kezd igazi háborúra hasonlítani az izraeli konfliktus. Hétfő óta a Hamász nevű palesztin szervezet rakétákkal lövi Izraelt Gázából, míg Izrael repülőkkel bombázza a sűrűn lakott övezetet.

A rakétázás és a bombázások csütörtökre virradó éjjel is folytatódtak, a halálos áldozatok között mindkét oldalon vannak gyerekek is. Izraelben milliók töltötték az éjszakát óvóhelyeken, bár a Hamász rakétáinak nagy része nem ért célpontot, mert az izraeli légvédelmi rendszer (Vaskupola) még becsapódás előtt, a levegőben kilövi azokat. Összesen már több mint 1500 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre hétfő óta.

Az izraeli légierő szerdán lebombázta Gáza harmadik legmagasabb épületét, amelyben a Hamász tévécsatornája működött, illetve megölték a szervezet több magas rangú parancsnokát is. Izrael a légicsapások előtt általában ugyan figyelmezteti a lakosságot, hogy meneküljenek el, de a sűrűn lakott településeken így is számos civil áldozata van a bombázásoknak.

Gáza lángokban, egy csütörtök hajnali izraeli bombázás nyomán.
photo_camera Gáza lángokban, egy csütörtök hajnali izraeli bombázás nyomán. Fotó: MUSTAFA HASSONA/Anadolu Agency via AFP

A szerdai nap szomorú fejleménye, hogy több lincselés is történt izraeli városokban. Volt, hogy arabok vertek meg zsidó járókelőt, de olyan is történt, hogy zsidók rángattak ki az autójából, és vertek meg egy arabot. Egy helyi tévécsatorna élőben közvetítette, ahogy Tel Aviv külvárosában 15 percen át kínozta a tömeg a sofőrt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy a lincselések elfogadhatatlanok, és katonákat küld a rend fenntartására. Szerinte anarchia lett úrrá több városon is. (BBC, Guardian)