Izrael vadászgépekkel, ágyúkkal és tankokkal lőtte a Gázai övezetet

háború
2021 május 14., 11:22

Izrael csütörtök éjjel fokozta a támadásait a Gázai övezet ellen, pénteken már légi és szárazföldi erőkkel is lőtték a területet, de nem léptek be. Hedi Zilberman, a hadsereg szóvivője reggel bejelentette, hogy izraeli egységek mintegy ezer lövedéket indítottak az övezet felé éjjel repülőgépekről, ágyúkból és harckocsikról. Hat légibázisról 160 repülőgéppel kezdtek összehangolt támadást éjfél után, melyben 35 perc alatt 150 célpontra 450 rakétát lőttek ki. A hétfőn kezdődött harcokban Gázában 119-en, Izraelben pedig 8-an haltak meg.

Lebombázott háza a Gázai övezet északi részén, Beit Hanunban
photo_camera Lebombázott háza a Gázai övezet északi részén, Beit Hanunban Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Csütörtök este óta 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, közülük 30 még az övezet területén ért földet.

Ezen az éjjelen is számos alkalommal védett helyre, óvóhelyre kellett sietniük az Izrael déli és középső részén élőknek, a Gázai övezet szomszédságában sokan az óvóhelyeken töltötték az egész éjszakát. A Vaskupola légvédelmi rendszeren áthatoló rakéták becsapódásai miatt nyolc embert kellett kórházba szállítani. Egy 87 éves nő életét vesztette, miközben a szirénák figyelmeztetésére óvóhelyre tartott, és a fején megsebesült, egy 90 éves férfi pedig hasonló körülmények között könnyebb sebesüléseket szenvedett. Az övezet környékén élőknek mindössze 15 másodpercük van a védett helyek elérésére a légiriadó kezdetétől.

Csütörtök éjjel is tovább zajlottak az összecsapások országszerte zsidó és arab csoportok között. Lódban a kijárási tilalom ellenére súlyosan megsebesült egy 19 éves és könnyebben egy 30 éves zsidó férfi, akikre arab fegyveresek lőttek rá. A rendfenntartók nyolc gyanúsítottat fogtak el a zavargásokban, és a későbbiekben további letartóztatások várhatók. A Tel-Aviv melletti Jaffón arabok megtámadtak, kövekkel dobáltak egy 19 éves katonát, akit életveszélyesen súlyos fejsérülésekkel szállítottak kórházba.

Haifán 12 arab fiatalt tartóztattak le, akik kövekkel dobálták a biztonságiakat, és felgyújtottak különböző tárgyakat az utcákon. A Negev sivatagban egy 8 éves arab kislány súlyosan megsérült, és a beér-sevai Szoroka kórházba vitték, miután az autót, melyben utazott, kövekkel dobálták Abu-Kvider beduin település bejáratánál.

Tel-Avivban a rendőrség őrizetbe vett két, 30 év körüli zsidó lakost fegyverek birtoklása miatt, miután a közösségi médiában arabok megtámadására szólítottak fel. Izrael és a gázai iszlamista szervezetek között hétfőn kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél.

Az összecsapások komoly fordulatot hoztak az izraeli belpolitikában is. Az Axios beszámolója szerint Naftali Bennett a kiújult konfliktus miatt megszakította a tárgyalásokat az arab Ra'am párttal, így pedig nem lehet meg a többsége Benjámín Netanjáhúval szemben. A márciusi választás óta ugyanis még senki sem tudott kormányt alakítani. Most várhatóan Netanjáhúval kezd tárgyalni egy jobboldali kormány megalakításáról. (BBC/MTI)