Oroszország nem tartja baráti államnak Csehországot és az USA-t

május 14., péntek 18:04

Az Egyesült Államok és Csehország felkerült az orosz kormány által elfogadott, barátságtalan államokat felsoroló listára - derül ki az orosz közlöny honlapján pénteken közölt dokumentumokból.

Az említett listára Vlagyimir Putyin orosz elnök április 23-án aláírt rendelete alapján olyan országok kerülnek, amelyek „barátságtalan cselekedeteket hajtottak végre az Oroszországi Föderációval, annak állampolgáraival, illetve jogi személyeivel szemben, intézkedéseket (ellenintézkedéseket) hozva ellenük”.

Az orosz elnök rendelete alapján korlátozhatják, illetve teljesen megtilthatják, hogy az érintett országok Oroszország területén toborozzanak munkatársakat a nagykövetségeikbe, konzulátusaikba, illetve egyéb képviseleteikbe. A pénteki döntés értelmében Csehország legfeljebb 19 helyi munkaerőt foglalkoztathat, az Egyesült Államok egyet sem.

A TASZSZ orosz hírügynökség a döntés kapcsán felidézte, hogy Washington ismételten szankciókkal sújtotta az utóbbi években Oroszországot, utoljára április közepén fogadott el büntetőintézkedéseket.

Csehország esetében az indok az, hogy április 17-én kiutasított 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai fedettségben dolgozó hírszerzőknek minősített. Prága szerint az orosz különleges szolgálatoknak közük volt egy csehországi lőszerraktárban 2014-ben bekövetkezett, két emberéletet követelő robbanáshoz. Hat másik közép- és kelet-európai ország szolidaritásból szintén kiutasított orosz diplomatákat, amire Oroszország a kölcsönösség elve alapján tükörintézkedésekkel reagált. (MTI)