Hamarosan megállíthatatlanná válik Grönland jegének olvadása

klímaváltozás
2021 május 17., 19:42

Hamarosan megállíthatatlanná válik Grönland jegének olvadása, a jégtakaró középső és nyugati területeinek destabilizálódása már elkezdődött a növekvő hőmérséklet miatt – közölte a Potsdam Klímakutató Intézet (PIK) német és norvég kutatókra hivatkozva.

„Az eredményeink arra utalnak, hogy a jövőben jelentősen felerősödhet az olvadás mértéke, ami különösen aggodalomra ad okot” – mondta Niklas Boers, a PIK kutatója.

Az olvadás megakadályozásához a szakértők szerint nem elég a felmelegedés megakadályozása, hanem jóval az iparosodás előtti szint alá kellene süllyeszteni a hőmérsékletet ahhoz, hogy a jégtakaró elérje az elmúlt évszázadokban jellemző vastagságát.

„Gyakorlatilag tehát a jég jelenlegi és a jövőben várható tömegvesztesége visszafordíthatatlan. Ezért a legfőbb cél, hogy a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó üvegházhatású gázok emissziójának mértékét gyorsan és jelentősen csökkentsük, és ismét stabilizáljuk a jégtakarót és a légkört” – mondta Boers.

photo_camera Szánhúzó kutyák olvadt jégen Grönlandon 2019. június 13-án. Fotó: Steffen Ojsen/AFP

Az eddigi modellezések eredményei alapján a PIK szerint elkerülhetetlen a grönlandi jégtakaró elolvadása, amint a globális középhőmérséklet eléri a kritikus küszöböt, az iparosodás előtti szinthez képest 0,8-3,2 Celsius-fok közötti emelkedést.

Amikor a felmelegedés túllép ezen a küszöbön, a jégtakaró néhány száz vagy ezer év alatt teljesen elolvad, ami több mint 7 méterrel megemeli a globális tengerszintet. A hatására összeomlik az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC), ami a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek (köztük Európa) klímája viszonylag enyhe legyen. (MTI)