Konzultációt hirdettek a Fudan Egyetemről

belföld
2021 május 17., 11:30

Eredménytelen volt a megbeszélés Palkovics Lászlóval a Fudan Egyetem ügyében - mondta Karácsony Gergely Baranyi Krisztinával, Ferencváros polgármesterével közös sajtótájékoztatóján. A főpolgármester szerint a kritikák, amiket eddig megfogalmaztak a beruházással szemben, igazak.

Az innovációs és technológiai miniszter azért hívta meg a főváros és a kerület vezetését, hogy egyetértésüket kérje arra, hogy a Fudan Egyetem a Diákváros projekt helyén épülhessen fel - ezt mondta Baranyi Krisztina.

A miniszter tájékoztatójából kiderült, hogy 26 hektár helyett öt és fél hektáron kapna helyet a Diákváros, a korábbi tervekben szereplő területen pedig a Fudan épülhetne fel 540 milliárd forintos magyar állami finanszírozásban. Baranyi korábban helyi népszavazást kezdeményezett, azonban a veszélyhelyzet miatt erre még várni kell. A két városvezető ezért most az aHang segítségével egy online és offline konzultációt hirdetett, és azt szeretnék, hogy minél több fővárosi ember mondja el a véleményét arról, hogy szeretnék-e a Fudan Egyetem budapesti campusának felépülését.

Baranyi Krisztina azon a ferencvárosi telken, ahova a Fudan Campusát tervezi a kormány.
photo_camera Baranyi Krisztina azon a ferencvárosi telken, ahova a Fudan Campusát tervezi a kormány. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP


A konzultációban 4 kérdés lesz, ebből hármat így ismertetett a ferencvárosi polgármester:

  • Akarja-e Budapest népe, hogy a Diákváros helyett egy kínai elitegyetem épüljön?
  • Akarja-e Budapest népe, hogy 540 milliárd forintos hitellel adósítsák el az országot egy olyan egyetemre, ahol 2,5-3 millió forintnál kezdődik a tandíj?
  • Akarja-e Budapest népe egyáltalán a Fudan beruházást?

A konzultáción budapesti lakcímkártyával rendelkezők vehetnek részt.