Akár 90-100 tonna olaj is elfolyhatott a Lukoil komiföldi olajmezőjén, a szennyezés a Jeges-tenger felé tart

környezet
2021 május 18., 07:39

Az észak-oroszországi Komiföldön múlt héten hirdettek vészhelyzetet, miután a szomszédos Nyenyecföldön egy, a Lukoilhoz tartozó olajmezőn kifolyt 20 tonna olaj, és átterjedt a helyi talajba és vizekbe is.

A hatóságok szerint valójában ennek a négy-ötszöröse, akár 90-100 tonna olaj is elfolyhatott. Ebből 9 tonna a Kolva folyóba jutott, onnan pedig a Pecsorába, és a víz felszínén úszó olajfolt terjedését nagyon nehéz megállítani. Az orosz Greenpeace szerint a szennyezés hamarosan a Barents-tengert is elérheti, de mindenképpen jelentős kárt okoz a helyi madár- és halállományban.

Oroszországban sajnos gyakori az olajszennyezés, ez a kép 2020. októberében a krasznojarszki esetnél készült.
photo_camera Oroszországban sajnos gyakori az olajszennyezés, ez a kép 2020 októberében a krasznojarszki esetnél készült. Fotó: Sputnik via AFP

Évente mintegy 10 000 olajszivárgás és -szennyezés történik Oroszországban, nagyrészt az elöregedett infrastruktúra miatt, de a Greenpeace szerint az esetek nagy részét nem is jelentik a hatóságoknak.

A Lukoil által működtetett létesítményekben egyre gyakoribbak a balesetek - mondta Szvetlána Ragyonova, a Roszprirodnadzor állami környezetvédelmi felügyelet vezetője. Ragyonova szerint bíróság elé kellene állítani a Lukoilt, mivel az átláthatóság és a megfelelő ellenőrzés hiánya vezetett a balesethez. (Moscow Times)

A kép illusztráció.

Kiemelt videóink