Komárom-Esztergomban valamiért romlik a vírushelyzet

járvány
2021 május 18., 14:40

Míg az országos járványadatok egyre javulnak, a megyei számokat nézve találunk egy kakukktojást. Komárom-Esztergomban az elmúlt hét napban 21 százalékkal több fertőzöttet azonosítottak, mint a megelőző egy hétben.

Az utóbbi napokban előfordult, hogy ez a mutató a 37 százalékot is elérte, amire április közepe óta sehol nem volt példa az országban. Az első ábrán látszik, hogy mostanában csak Győr-Moson-Sopron kúszott még nulla fölé, de már ott is javul a helyzet.

Az operatív törzs tájékoztatóján ez nem került szóba, és emailben küldött kérdésünkre sem válaszoltak, így nem tudjuk, mi lehet a háttérben. Az oltások miatt kicsi az esélye, hogy egy idősotthonban robbant volna be a vírus - bár hallottunk az országban olyan intézményről, ahol a lakók többsége nem kérte a vakcinát -, és egyelőre arról sincs hivatalos információ, hogy megjelent volna az indiai variáns.

link Forrás

Jó hír viszont, hogy az elmúlt két hétben 145 fertőzöttet találtak az országban százezer főre vetítve. Ez alacsonyabb, mint a második és a harmadik hullám közti januári minimum (161). Emlékezhetünk, hogy le sem csengett igazán a második hullám, amikor nekilendült a harmadik.

Budapesten ugyanez a szám most 102, ami elég kedvező: az Európai Bizottság például olyan Európai Unión kívüli országokból engedné be korlátozás nélkül a turistákat, ahol 100 alá szorították ezt a mutatót.

link Forrás

Címlapkép: A tatai 25. Klapka György Lövészdandár katonái fertőtlenítik a Komárom-Esztergom megyei Pedagógiai Szakszolgálat Esztergomi Tagintézményének Nyergesújfalui Telephelyének épületét 2021. március 17-én. MTI/Kovács Attila

Kiemelt videóink