Leonardo DiCaprio 43 millió dollárt ajánlott fel a Galápagos-szigetek visszavadítására

környezetvédelem
2021 május 18., 09:59

A Galápagos-szigeteket célzó, átfogó helyreállítási projekt munkálataira 43 millió dollárt (több mint 12 milliárd forint) ajánlott fel Leonardo DiCaprio. A színész egy IGTV-videóban jelentette be a természetvédelmi tervet, melyet a Re:wild és az Island Conservation nevű szervezetekkel, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatóságával, illetve helyi közösségek segítségével valósítanának meg.

A Galápagos-szigetek mellett a projekt kiterjedne a többi Latin-Amerikához tartozó, csendes-óceáni szigetcsoportra is. Ez a bejelentés független attól, hogy tegnap természetes erózió miatt összeomlott a szigetek egyik látványossága, a Darwin-boltív.

Ebből az összegből finanszíroznák többek közt a Floreano-sziget helyreállítását, ami 54 veszélyeztetett fajnak ad otthont. Tizenhárom, helyben már kihalt állatfajt is visszatelepítenének ide, köztük a Floreana-szigeti csúfolórigót, az első rigót, amit Charles Darwin ismertetett. Lesz tenyésztési program is, hogy megakadályozzák a rózsaszín varacskosfejű leguán kihalását, és igyekeznek megvédeni a szigetek tengeri erőforrásait az ökoturizmus hatásaitól.

Pingvinek a Galápagos-szigetcsoporthoz tartozó Isabela-szigeten.
photo_camera Pingvinek a Galápagos-szigetcsoporthoz tartozó Isabela-szigeten. Fotó: BRUSINI AURELIEN / HEMIS.FR/Hemis via AFP

A munkát Paula A. Castaño vezeti majd, aki már nyolc éve szigetek helyreállításán dolgozik, és számos sikeres projekt van a háta mögött, például a Pinzón-szigetről eltávolították az invazív rágcsálókat, így a galápagosi teknősök újra tojásokat kezdtek rakni ott. Castaño szerinte azonban a sikerhez olyan jelentős befektetések szükségesek, mint a mostani is.

DiCaprio az egyik legelkötelezettebb környezetvédő Hollywoodban, eddig már több mint 100 millió dollárt fordított ilyen ügyekre. (Guardian)