Már az USA is tűzszünetet követel Izraelben

külföld
2021 május 18., 08:23

Joe Biden hétfő estére megunta a dolgot, és telefonon jelezte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a maga részéről immár azt szeretné, ha Izrael tűzszünetet kötne a palesztinokkal. Aprócska lépés volt ez, amit jelez, hogy ugyanaznap az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt még megakadályozta, hogy a BT nyilatkozatban szólítson fel az erőszakos cselekmények beszüntetésére, ám mégis jelentős elmozdulás ahhoz képest, hogy egy nappal korábban még csak Izrael önvédelemhez való jogáról beszélt.

photo_camera Tűz és gomolygó füst Gázavárosban az izraeli légierő hajnali légicsapása után. Fotó: MUSTAFA HASSONA/Anadolu Agency via AFP

Mint hétfői elemzésemben írtam, a Hamász és Izrael háborúi - mert ami most zajlik, azt alacsony intenzitású háborúként jellemezhetjük - adott forgatókönyv szerint zajlanak. A Hamász a lassan kiépülő feszültség egy pontján szerteszét rakétázni kezdi Izraelt. A mostani konfliktus nyolc napja alatt izraeli adatok szerint háromezer rakétát lőttek ki Izraelre, ezek kilencven százalékát még a földet érés előtt megsemmisíti az izraeli rakétaelhárítás. A maradék java is lakatlan területekre zuhan, az egy hete tartó rakétatámadásoknak ez idáig tíz halálos áldozata van, köztük két gyerek. Erre Izrael aránytalanul súlyos légicsapásokkal válaszol. A mostani konfliktusban ez idáig 212 palesztin, köztük csaknem száz nő és gyermek életét követelték az izraeli légicsapások, melyekben a palesztinok tájékoztatása szerint negyven iskola és négy kórház is megsemmisült.

Az amerikaiak mindeközben rendre Izrael önvédelemhez való jogát szokták hangsúlyozni, időt adva Izraelnek, hogy megsemmisítse a Hamász infrastruktúráját és megtizedelje a vezetését, majd egy ponton tűzszünetet követelnek, míg végül a Hamász bejelenti, hogy megmutatta Izraelnek, Izrael pedig bizonyíthatja, hogy hadserege még mindig képes megvédeni az országot.

Hétfőn úgy tűnt, hogy a háború lezárásához még idő kell, mert egyelőre mindkét fél jól jött ki a harcokból, és még nem érte el a civil áldozatok száma az amerikaiak ingerküszöbét. Most azonban Biden, akit saját pártja baloldala is egyre jobban nyomasztott, hétfőn végül pislogott, és tűzszünetet kért, egyben jelezte, hogy Egyiptommal együttműködve igyekszik közvetíteni a felek között. Netanjahúval folytatott telefonos megbeszélésén a Fehér Ház tájékoztatása szerint áttekintették az izraeli műveletek állását is.

A harcok mindeközben folytatódtak. Az izraeli légierő hajnalban újabb légicsapásokat mért a Gázai övezetre, napkelte után két épületet is porig bombáztak - a palesztin források szerint a támadásban heten vesztették életüket. A hadsereg egy szóvivője szerint a légicsapásokkal újabb 15 kilométert semmisítettek meg a Hamász Gázai övezetet behálózó alagútrendszeréből.

Arról, hogy az elmúlt nyolc nap harcai hol és milyen áldozatokat követeltek, a New York Times közölt térképes összeállítást. (Via BBC, The New York Times)