A Költségvetési Tanácsnak továbbra sem tetszik a kormány költségvetési terve, a gazdaság túlfűtésétől tartanak

gazdaság
2021 május 19., 08:41

A Költségvetési Tanács (KT) tudomásul veszi, hogy a kormányt a 2022-es költségvetés tervezése során fontos, a jövőt szolgáló társadalompolitikai és gazdaságösztönző szándékok vezérlik, ezzel együtt a testület az egyensúly gyorsabb helyreállása és a gazdaság túlfűtöttségének elkerülése érdekében továbbra is indokoltnak tartja a hiány- és adósságmérték markánsabb csökkentését - mondta Kovács Árpád, a KT elnöke szerdán, a jövő évi büdzsé parlamenti vitájában, írja az MTI.

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Költségvetési Tanácsnak három tagja van, az elnök Kovács Árpád mellett Matolcsy György MNB elnök és Domokos László, ÁSZ-elnök, azaz nehéz lenne ellenzéki felütésű szervezetként beállítani őket. De ettől függetlenül a tanácsnak látványosan nem tetszik a kormány jövő évi, választási évre kitalált költségvetési terve, és hetek óta megy az üzengetés Varga Mihály pénzügyminiszter, illetve a tanács tagjai között.

Szerdán Kovács arról beszélt, a tanács a gazdasági újraindítás eszközeinek méltánylása mellett úgy látja, hogy a háztartások fogyasztásának és a magánszféra beruházási aktivitásának dinamikus növekedése esetén az ösztönző intézkedések a gazdaság túlfűtöttségét okozhatják, növelve az inflációs nyomást és veszélyeztetve a külgazdasági egyensúlyt.

A tanács ezért célszerűnek látná egyes kiadási előirányzatok felhasználását feltételekhez kötni, és a tervezett összegeket csak akkor elkölteni, ha a gazdaság dinamizálásához azokra ténylegesen szükség van. Ily módon kedvező gazdasági feltételek esetén a tervbe vett kiadások egy részét meg lehetne takarítani vagy el lehetne halasztani, nagyobb lépést téve a költségvetési egyensúly helyreállítása irányába, csökkentve az államadósságot, vagy fedezetet teremtve az előre nem látott kiadásokra a hiány növelése nélkül, tette hozzá Kovács Árpád.

Pár napja Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelentette be némileg váratlanul, hogy a jegybank hamarosan kamatot emelhet. A bejelentést elemző cikkünkben akkor arról írtunk, hogy a jelek szerint a Matolcsy György vezette jegybank és a kormány eléggé máshogyan ítéli meg a gazdaság helyzetét, és ilyen éles nézetkülönbség nem nagyon fordult még elő a NER több mint 10 éves történelme során.