Biden még ma lépéseket vár Netanjahutól, hogy csökkenjen a feszültség Izrael és a palesztinok között

külföld
2021 május 19., 17:39

Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akitől a feszültség jelentős és azonnali csökkentését követelte, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit - közölte a Fehér Ház szerdán. Biden elmondta Netanjahunak:

azt várja, hogy még a nap folyamán számottevően csökkenjen a feszültség.A két vezető beszélt a gázai helyzetről, arról, hogyan halad Izrael a Hamász radikális palesztin szervezet és más terrorista elemek erőforrásainak megsemmisítésével, illetve milyen diplomáciai erőfeszítéseket tettek a térségbeli kormányok és Washington az erőszak megfékezésére.

photo_camera Benjámin Netanjahu Fotó: Artur Widak/NurPhoto

Ez volt a negyedik telefonbeszélgetés Biden és Netanjahu között az elmúlt néhány napban. Legutóbb hétfőn tárgyaltak, az amerikai elnök akkor jelezte: támogatja a tűzszünetet a palesztinok és az izraeliek között.

Netanjahu nem sokkal azután, hogy beszélt Bidennel, egy videóüzenetet tett közzé a Twitteren, amelyben megerősítette, hogy kormánya folytatja a Hamász elleni offenzívát.Az amerikai elnökkel való tárgyalásáról ebben az üzenetben nem beszélt, csak annyit mondott, nagyra értékeli, hogy Joe Biden támogatja Izrael jogát az önvédelemhez.

Netanjahu szerdán egy nagyköveteknek tartott tájékoztatón kijelentette: az elrettentés sikertelensége esetén nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető palesztin Hamász mozgalommal. Az izraeli média szerint a miniszterelnök korábban leszögezte: nem szab időkorlátot a konfliktusnak.

Az Egyesült Államok korábban megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban szólítsa fel a feleket az erőszak megfékezésére és egy tűzszüneti megállapodás megkötésére. Diplomáciai források szerint Washington továbbra sem támogatja az ENSZ erőteljesebb szerepvállalását a konfliktusban, köztük azt a francia határozattervezetet sem, amely az ellenségeskedés beszüntetésére szólítaná fel a feleket. "Tisztán és egyértelműen megmondtuk, hogy az intenzív diplomáciára összpontosítunk. és nem támogatjuk az olyan tevékenységeket, amelyek szerintünk aláássák a feszültség csökkentésére irányuló erőfeszítéseket" - mondta az Egyesült Államok ENSZ-missziójának egyik szóvivője szerdán. Az AFP francia hírügynökség értékelése szerint ez azt jelenti, hogy Washington kész megvétózni Franciaország javaslatát a Biztonsági Tanácsban.

Egy, a Hamászhoz köthető célpont fölött gomolyog füstfelhő az izraeli légierő május 15-i légicsapása után Gázavárosban.
photo_camera Egy, a Hamászhoz köthető célpont fölött gomolyog füstfelhő az izraeli légierő május 15-i légicsapása után Gázavárosban. Fotó: MOHAMMED ABED/AFP

A nemzetközi közösség, illetve az amerikai republikánusok és a demokraták is a Biden-kormányzat határozottabb fellépését követelik a feszültségek elsimítása érdekében.Május 10-e óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 223 palesztin és 12 izraeli vesztette életét hivatalos adatok szerint. (MTI)